Koroisten siirtolapuutarha -asemakaavanmuutoksen suunnittelualueella tehtiin 11.9.-20.10.2017 arkeologinen tarkkuusinventointi ja koetutkimus. Tutkimukset suoritti Turun kaupungin tilauksesta Muuritutkimus ky, ja selvityksen avulla haluttiin arvioida tarkempien arkeologisten tutki-musten tarvetta sekä mahdollisten uusien löytöjen vaikutusta maankäyttöön.

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on mahdollistaa siirtolapuutarhan ja viljelypalstojen rakentaminen Koroisten sähköaseman ja Raunistulan välisille peltoalueille Vähäjoen ja Turku–Toijala-rautatien välissä. Kaavanmuutosalueen pohjoisosassa olevalla pellolla sijaitsee rautakautis-keskiaikainen muinaisjäännösalue, jolla on tehty tutkimuksia jo aiemminkin, ja sieltä on löydetty useita esineitä kuten saviastianpaloja, kangaspuun painon katkelmia ja piitä.

Tutkimusten yhteydessä alueelle kaivettiin koeojia ja -kuoppia. Aikaisemmin tiedossa ollutta muinaisjäännösaluetta tutkittiin vain osittain. Irtolöytönä havaittiin rautakautinen karhunhammasriipus. Lisäksi löydettiin mahdollisesti 1500–1600-luvuilta peräisin olevia kivisavikeramiikan paloja ja todennäköisesti 1700-luvulle ajoittuva Pietari Suuren aikainen tipparaha. Löydöt olivat pääosin 1700–1900-luvuilta. Uusia kiinteitä muinaisjäännöksiä ei löytynyt. Vanhoja maakerroksia havaittiin vain jo aiemmin tiedossa olleen muinaisjäännösalueen ympäristöstä.

Koetutkimuksen tulosten perusteella arkeologiset seikat eivät ole esteenä siirtolapuutarhan rakentamiselle.

Koroisten siirtolapuutarha kaavahaussa