Visit Turun jakaman palkinnon merkittävästä matkailuteosta vuonna 2017 on saanut Turku Science Parkin yhteydessä toimivan Länsi-Suomen elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen. Vuosittain jaettava palkinto on järjestyksessään 21. Sen luovutti elokuvatuottaja Markus Selin tuotantoyhtiö Solar Filmsiltä.

Ranisen johtama Länsi-Suomen elokuvakomissio tarjoaa Turkuun saapuville elokuvatuotannoille palvelua yhden luukun periaatteella. Elokuvakaupunki Turkua markkinoidaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti kaupunkina, jossa elokuvan tekeminen on sujuvaa. Tuotantoja avustetaan kuvauspaikkojen etsimisessä ja kuvauslupien hankinnassa, mutta yhtä hyvin myös tuotantotilojen ja studioiden tai majoituksen tai ruokahuollon yhteistyökumppaneiden löytämisessä. Vuoden 2017 tuotannoista voi mainita keväällä kuvatun meksikolaissuomalaisen yhteistuotannon Bayonetan sekä syksyllä kuvatun tv-sarja Ratamon.

Palkinnon perusteena on Teija Ranisen rohkea ja päämäärätietoinen työ Elokuvakaupunki Turun hyväksi. Ranisen pitkäjänteisen työn myötä elokuva-ala on noussut yhdeksi Turun vetovoimatekijäksi, joka tarjoaa elämyksiä asukkaille ja matkailijoille. Ala tuo koko Turun seudulle merkittäviä taloudellisia vaikutuksia työmahdollisuuksien ja matkailutulon muodossa. Tuloja tulee muun muassa matkailun, logistiikan, rakentamisen ja cateringpalveluiden kautta.

- Elokuvakaupunki Turun nousu alkoi vuonna 2010 kuudella Vares-elokuvalla. Ranisen aikana Turussa on kuvattu yhteensä 46 elokuvaa ja televisiosarjaa, joiden alueelle jättämä taloudellinen hyöty on ollut 10 miljoonaa euroa, sanoo Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

Tärkeä osa Ranisen luomaa toimintatapaa on alueella koottu laaja-alainen yhteistyöyritysten verkosto, jonka kautta paikalliset yritykset ja av-alan ammattilaiset pääsevät hyödyntämään osaamistaan. Esimerkkinä tästä on Suomen suurimpiin tuotantoihin lukeutuva, vuonna 2014 kuvattu Mika Kaurismäen Tyttökuningas, jonka lähes koko puvustus valmistettiin turkulaisin voimin. Tyttökuningas-elokuvan puvustuksen tekeminen toi Turkuun myös pysyväksi toiminnaksi elokuvapuvustukseen erikoistuneen Puvustamon.

Tuotantokannustinjärjestelmä tukee myös matkailua

Vuoden 2017 alusta käyttöön otettu AV-alan tuotantokannustinjärjestelmä hyvittää tuotantoyhtiöille 25 % tuotannossa Suomessa syntyneistä kustannuksista. Teija Raninen on ollut voimakkaasti mukana edistämässä kannustinjärjestelmän syntyä ja myös johtanut sen kansainvälistä markkinointia.

- Kannustinjärjestelmän myötä Suomi on vihdoinkin kiinnostava kuvauspaikka kansainvälisille tuotannoille ja sen myötä Suomessa tullaan kuvaamaan yhä enemmän elokuvia. Tämä tietää töitä ja lisää liikevaihtoa sekä av-toimialalle että muille elokuvatuotantoja palveleville toimialoille ja erityisesti matkailulle, iloitsee Raninen.  

Turun seudulla kuvatut elokuvat esittelevät kuvia Turun kauniista kaupunkikeskustasta ja jokimaisemasta, elämyksellisestä saaristosta, rouheasta teollisesta ympäristöstä ja varsinaissuomalaisista peltomaisemista. Turun ja koko Varsinais-Suomen matkailulle tämä näkyvyys on enemmän kuin arvokasta, sillä matkailijoiden parissa tehdyt kyselyt osoittavat, että moni valitsee matkakohteensa elokuvissa ja televisiossa nähtyjen maisemien perusteella.

Elokuvat näkyvät yhä enemmän erilaisissa tuotteistuksissa, kuten ravintolatarjonnassa ja matkailupalveluissa. Matkailijoita kiinnostavat elokuviin liittyvät tapahtumapaikat, opastetut kierrokset ja näyttelyt. Turun linnassa nähty Tyttökuningas-elokuvan näyttely sekä kaksi Tom of Finland -elokuvanäyttelyä Logomossa ovat antaneet sisältöä myös matkailumarkkinoinnin käyttöön.

- Elokuvamatkailijoiden määrän lisäksi myös yleinen kiinnostus kohteeseen kasvaa elokuvien myötä, kuten kävi Mamma Mian ja Skiathoksen saaren kohdalla. Tällä hetkellä matkailijat suuntaavat Star Wars -elokuvien innoittamana Islantiin ja Irlantiin. Teijan ansiosta Turulla on mahdollisuus samaan tarpeeksi vetovoimaisen elokuvan osuessa kohdalle, sanoo matkailujohtaja Hellén.

Kuva: elokuvakomissaari Teija Raninen ja elokuvatuottaja Markus Selin. Kuva Mika Okko.