Onnea taitavalle taaperoikäiselle! Huudi yhdistää alueen asukkaita ja toimijoita ainutlaatuisella tavalla.

Halisten ytimeen Gregorius IX:N tie 8:aan avatun nuorisotila Huudin ensimmäinen vuosi on ollut täynnä toimintaa. Varsinais-Suomen Punainen Risti vastaa tilan nuorisotoiminnasta ja tilaa hallinnoi Turun kaupungin nuorisopalvelut. 19. tammikuuta pidetyssä avoimien ovien illassa yhteistyötä kiittelivät puheissaan niin Turun nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio kuin SPR:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinenkin.

Lehtiö-Vainio iloitsi erityisesti siitä, että tilassa on kyetty tarjoamaan virikkeellistä toimintaa kaikenikäisille toimivan järjestöyhteistyön ja osaavan ohjauksen myötä.

Tilaisuudessa mukana olleita alueen asukkaita, nuoria, ohjaajia ja eri kolmannen sektorin toimijoita tuntui toiminnassa viehättävän juuri se, että niin kantasuomalaiset kuin maahanmuuttajataustaiset kohtaavat toisiaan, ystävystyvät ja verkottuvat tilassa järjestettävän monipuolisen toiminnan kautta.

Nuokkarin toiminnassa aktiivisesti mukana olevat nuoret Suvi Jaakkola, 17, ja Abid Cuskic, 12, juonsivat illan. Molemmat kertoivat viihtyvänsä nuokkarilla useampana päivänä viikossa ja osallistuvansa myös Quhan päätetään -ryhmän toimintaan, joka alkoi jo aiemmassa nuorisotilassa Kuuvuoressa vuonna 2015. Suvi tekee myös lasten ja varhaisnuorten pre-nuokkarissa vapaaehtoishommia apuohjaajana.

Turun nuorisopalveluiden ja SPR:n Varsinais-Suomen piirin yhdessä luotsaama Halisten nuokkari Huudi täytti vuoden 19. tammikuuta perjantaina. Avoimien ovien tilaisuuden juonsivat nuokkarilaiset Suvi Jaakkola, 17, ja Abid Cuskic, 12. Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen (oik.) nuorisopalveluista palkitsi asukaskyselyn kilpailun voittajan Anja Polkutien (oik. alh. kesk.) 100 euron lahjakortilla Halisten S-marketiin.

Vanhempia ja yhteisöjä
toivotaan vahvemmin mukaan

Iloisena paikalla 5-vuotiaan Elias-poikansa kanssa oli myös nuorisolautakunnan edellinen puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Muhis Azizi, joka teki aloitteen Halisten nuorisotilasta alun perin kolme vuotta sitten.

– Halisten nuorisotilaa voi ehdottomasti pitää silloin omalla kaudellani nuorisolautakunnan yhtenä suurimpana tavoitteena ja olen onnellinen, että tilan toiminta on saatu näin hyvin käyntiin, Azizi iloitsee.

– Kunpa vain maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten perheet sekä maahanmuuttajayhteisöt rohkaistuisivat lähtemään vieläkin enemmän mukaan toimintaan. Tämä on hyvä paikka ja täällä on monipuolista toimintaa lapsille, nuorille ja perheille ammattilaisten ohjauksessa, Muhis herätteli kuulijoina olevia eri yhteisöjen edustajia viemään toiminnasta tietoa eteenpäin.

Ystävyydet rakentuvat
taustasta riippumatta

Spr:n nuoriso-ohjaajat Anu Leppänen ja Johanna Stauffer ovat nauttineet työssään juuri siitä, että niin toiminnassa mukana olevat kantasuomalaiset kuin maahanmuuttajataustaiset nuoret kunnioittavat eri kulttuuritaustojaan, mutta ystävyyksien rakentamisessa taustalla tai äidinkielellä ei ole niin väliä.

Nuoret kiittelivät omassa puheessaan esimerkiksi sitä, että Huudissa on hyvät ja kaikkia kunnioittavat säännöt. Nuoret listasivat muun muassa seuraavia:

– Täällä ei kiroilla ja se on tosi hyvä. Kirosanat lipsahtavat monelta nuorelta niin huomaamatta ihan tavallisessa puheessa. Myös se, että saamme osallistua aktiivisesti meitä koskevaan päätöksentekoon, on hienoa. Olemme esimerkiksi saaneet suunnitella ja sisustaa koko tilan ja valita mitä pelejä ja varusteita tänne tuli. Erilaiset retket ovat myös olleet mahtavia, kuten viime kesän Vepsän-retki.

Halisten nuorisotilassa on alusta asti toteutettu osallistuvan budjetoinnin mallia ja toimintaa suunnitellaan aktiivisesti yhdessä nuorten ja heidän huoltajiensa kanssa.