Turun kaupunginjohtaja Minna Arve vieraili Brysselissä 18.‒19.1. Matkan tavoitteena oli tuoda esiin ja edistää Turun kannalta tärkeitä hankkeita, luoda yhteistyösuhteita sekä kuulla ajankohtaisista EU-politiikan kuulumisista.

Vierailunsa aikana Minna Arve tapasi mm. Euroopan komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen, Suomen EU-suurlähettiläs Marja Rislakin, komission sisäisen ajatushautomon (European Political Strategy Centre) asiantuntija Aura Sallan, eurooppalaisten kaupunkien yhteistyöorganisaation EUROCITIESin pääsihteeri Anna Lisa Bonin sekä eurooppalaisen tutkimus- ja innovaatioverkoston ERRINin (European Regions Research and Innovation Network) pääsihteeri Pirita Lindholmin.

Tapaamisten aikana Minna Arve nosti esiin Turun edistykselliset ilmastotavoitteet sekä kiertotalouden puitteissa tehdyn työn. Turku on jo nyt vähentänyt hiilidioksidipäästöjään kolmanneksen vuoden 1990 tasosta. Tämä on hieno tulos, varsinkin kun otetaan huomioon se, että eurooppalaisten kaupunginjohtajien yleiskokouksen (Covenant of Mayors) tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 40 %:lla vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi Turun alueen positiivinen rakennemuutos, Tunnin juna -hanke sekä pohjoinen kasvukäytävä nousivat esiin keskusteluissa, samoin kuin Turun osaaminen lääke- ja terveysteknologian saralla.

Yleisellä tasolla keskusteluissa esillä olivat EU:n tuleva budjettikausi, YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden näkyminen EU-politiikassa sekä Suomen tulevan pj-kauden valmistelut. EU:n kaupunkipolitiikka ja ylipäätään kaupunkien kasvava rooli suunnannäyttäjänä olivat myös keskustelujen keskiössä.

Matkan yhtenä tavoitteena oli myös EUROCITIES-yhteistyösuhteiden aktivointi. EUROCITIES on suurten eurooppalaisten kaupunkien järjestö, johon kuuluu yli 140 jäsenkaupunkia 40 maasta. Erityisesti agendalla olivat EUROCITIESin puitteissa tehtävä yhteistyö niin ympäristönsuojelun ja ilmastonmuutoksen torjumisen kuin myös työllisyyden, maahanmuuton ja ikääntymisen saralla. Turulla olisi paljon annettavaa näihin teemoihin, mutta samalla se voisi oppia muilta kaupungeilta niiden parhaista käytänteistä.