Turun kaupunki ei hae säästöjä vammaisen henkilöiden matkakuluista. Vammaispalveluasetuksen 6 §:n mukaan ”Kuljetuspalveluja on järjestettävä siten, että vaikeavammaisella henkilöllä on mahdollisuus suorittaa välttämättömien työhön ja opiskeluun liittyvien matkojen lisäksi vähintään 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa”.

Raisa Herpiö kirjoitti Turun Sanomien mielipidesivulla, että Turku rajoittaa vaikeavammaisten liikkumista (TS 20.1.2018) myöntäessään vaikeavammaisille henkilöille yhdeksän edestakaista matkaa kuukaudessa. Ilkka Kantola jatkoi samasta aiheesta (TS 25.1.2018) ja epäili, että Turku hakee säästöjä ja leikkaa vaikeavammaisten henkilöiden kuljetuspalveluja niin paljon kuin mahdollista.

Turun kaupunki ei hae säästöjä vammaisen henkilöiden matkakuluista. Vammaispalveluasetuksen 6 §:n mukaan ”Kuljetuspalveluja on järjestettävä siten, että vaikeavammaisella henkilöllä on mahdollisuus suorittaa välttämättömien työhön ja opiskeluun liittyvien matkojen lisäksi vähintään 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa”. Turussa on useiden vuosien ajan myönnetty yhdeksän edestakaista matkaa kuukaudessa, keskimäärin näistä matkoista käytetään alle seitsemän.

Matkojen seurannassa pullonkaulana on ollut yli 20 vuotta vanha taksikorttiohjelma, jossa matkojen määrää ei ole pystynyt rajaamaan kuukauden seurantajaksoihin. Vanha seurantaohjelma tuli tiensä päähän ja tästä syystä uuden seurantaohjelman hankinta tuli ajankohtaiseksi. Nyt käyttöön otetun taksikorttiohjelman seurantajaksot ovat kuukauden pituisia, niin kuin asetukseen ja kaupungin matkapäätökseenkin on kirjattu. Suurimmissa kaupungeissa ja Turun alueen kunnissa taksimatkojen kuukausijaksotus on ollut käytössä vuosia.

Taksikorttiohjelma mahdollistaa myös yksilöllisen kuljetustarpeen arvioinnin ja tähän ollaan tekemässä ohjeistusta, jolla palveluun saadaan tarvittavaa joustoa. Kuten Raisa Herpiö kirjoittaa, joukkoliikenteen esteettömyyden edistäminen on erityisen tärkeää ja helpottaa kaikkien turkulaisten liikkumista kodin ulkopuolella.

Kaisa Kiiski,
vammaispalvelujohtaja,
Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

Vastine on julkaistu Turun Sanomien "Mielipiteet"-sivulla 30.1.2018.