Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikko, European Week of Regions and Cities (EWRC), järjestetään tänä vuonna 8.‒11.10. Brysselissä. Tapahtuman kattoteemana on tällä kertaa ”For a strong EU Cohesion Policy beyond 2020” eli vaatimus vahvan koheesiopolitiikan jatkosta myös tulevan rahoituskauden puitteissa. Jos pääteema noudattelee totuttuja kuvioita, niin käytännön järjestelyiden osalta tiedossa on monia uutuuksia.

European Week of Regions and Cities on vuosittain lokakuussa järjestettävä tapahtuma, jossa alue- ja kuntahallinnon edustajat ja asiantuntijat kokoontuvat Brysseliin jakamaan hyviä käytänteitä ja tietotaitoa. Tapahtuma on myös poliittinen foorumi, jossa tuodaan esille koheesiopolitiikan saavutuksia sekä alueiden ja kaupunkien merkitystä eurooppalaiselle projektille. Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikon järjestävät EU:n alueiden komitea ja komission DG REGIO.

16:tta kertaa järjestettävään tapahtumaan on tulossa suuria muutoksia, joista tärkein on tapahtuman siirtyminen alueiden komitean tiloista Square-kongressikeskukseen. Vaihdoksen takana on ajatus ohjelman monipuolistamisesta sekä verkostoitumisen ja epämuodollisen ajatustenvaihdon helpottamisesta.

Aiemmilta vuosilta tuttujen workshopien rinnalle halutaan tuoda myös uudentyyppisiä ohjelmamuotoja, esimerkiksi TED-tyylisiä puheita, ideakahviloita sekä näyttelyalue. Tarkoituksena on esitellä onnistuneita projekteja sekä koheesiopolitiikan käytännön saavutuksia.

Vuoden 2018 teemaviikko eroaa aiemmista myös siinä, että tällä kertaa alueet halutaan vahvemmin mukaan ohjelman suunnitteluun. Tapahtuma rakennetaankin alueiden ja kaupunkien ideoista käsin. Uutta on myös se, että alueiden ohjelmaehdotukset hyväksytetään EWRC-yhteisöllä (ns. session rating process) nettiportaalin kautta. Näin halutaan varmistaa, että EWRC-viikon ohjelma on mahdollisimman kiinnostava ja houkutteleva osallistujien kannalta.

Vuoden 2018 alueiden ja kaupunkien teemaviikon pääteemoja ovat koheesiopolitiikan tulevaisuuden lisäksi alueellinen kehitys niin kaupungeissa kuin maaseudulla sekä koulutus, kulttuuri ja nuoriso. EWRC-viikolla järjestettävien tapahtumien tulee liittyä näihin teemoihin.

Mahdollisuuksia oman tapahtuman järjestämiseen on useita:

  • kotimaassa touko-kesäkuussa järjestettävä keskustelutapahtuma, hakuaika päättyy 5.3.
  • perinteinen EWRC-viikon workshop-tapahtuma (regional partnerships), hakuaika päättyy 30.3.
  • Square-kongressikeskuksessa järjestettävä tapahtuma (TED Talk / Q&A-session / workshop / ideakahvila yms.), hakuaika päättyy 30.3.
  • näyttelyn tai tasting-tilaisuuden järjestäminen Squarella, hakuaika päättyy 30.3.
  • teemaviikon oheistapahtumat (side-events), hakuaika päättyy 7.9.

     

Mikäli haluat järjestää oman tapahtuman, kannattaa tutustua näihin materiaaleihin:

EWRC 2018 -tapahtuman partnerisivut

Guide for event partners 2018 (englanniksi)

10 local events guidelines

Side events guidelines