Turku on mukana 6Aika -strategiahankkeessa, joka on valittu Suomen ainoaksi edustajaksi Euroopan Unionin muiden huippuhankkeiden joukkoon.

6Aika näkyy Suomen ainoana edustajana Euroopan komission viestintäkampanjassa, johon komissio kerää jäsenmaiden huippuhankkeet. Tämä tuo runsaasti kansainvälistä näkyvyyttä 6Aika - kaupunkien yhteiselle strategialle ja sen hankkeille. Koska Turku on aktiivisesti mukana useissa keskeisissä hankkeissa, valinta tuo positiivisesti esiin Turun strategisia tavoitteita kansallisesti ja kansainvälisesti.

Kymmeniä hankkeita käynnissä jatkuvasti

6Aika – Avoimet ja älykkäät palvelut on kestävän kaupunkikehityksen strategia, jota toteuttavat yhteistyössä kuutoskaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu.

Strategia konkretisoituu kehityshankkeissa, joita on jatkuvasti käynnissä noin 30 kappaletta. Hankkeiden aihepiirit vaihtelevat oppimisesta liikkumiseen, kiertotaloudesta terveydenhoitoon ja pelialaan. Kokonaisuuteen kuuluvat myös työllisyyshankkeet.

6Aika on vaikuttanut kaupunkien kehittymiseen kolmella laajamittaisella kärkihankkeella ja niiden osatoteutuksilla: avoimen datan ja rajapintojen kärkihankkeella, avoimen osallisuuden ja asiakkuuden kärkihankkeella sekä avointen innovaatioalustojen kärkihankkeella.

Turku on mukana laaja-alaisesti

Turussa 6aika-hankkeet tekevät näkyväksi kaupungin strategiaa ja kärkihankkeita. Tällaisia hankkeita ovat mm.

  • Turun tiedepuistossa sijaitseva vastikään avattu vierailukeskus Joki
  • ÄlyVesi-hankkeessa kehitetään ja konseptoidaan uusia ratkaisuja sekä palveluita kaupunkivesiliikenteeseen ja käynnistetään autonomisen matkustajalautan ja älylaiturin kehittäminen
  • YSI – Yliopistosairaala kehitysalustoina -hankkeessa kehitettiin toimintamalli, jonka avulla sairaalasyntyisistä innovaatioista saadaan synnytettyä uutta liiketoimintaa
  • Opastamisen ekosysteemi-hankkeessa luodaan ratkaisuja tehokkaampaan opastamiseen ja ohjaamiseen palveluien saavutettavuuteen sekä suurtapahtumien turvallisuuteen ja ohjaamiseen
  • TRY OUT! -hankkeessa annetaan alan tekijöille mahdollisuus kokeilla kiertotalouden ja cleantechin uutta liiketoimintaa käytännössä.

Toimijoina hankkeissa ovat Turun kaupunki, Turku Science Park, alueen korkeakoulut ja yritykset.

Mikä on 6Aika?

6Aika – Avoimet ja älykkäät palvelut on kestävän kaupunkikehityksen strategia, jota toteuttavat yhteistyössä kuutoskaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu. Vuosina 2014 - 2020 toteutettavan strategian tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Kaikki toteutettavat hankkeet ovat useamman toimijan yhteishankkeilta. Jokaisessa hankkeessa tulee olla toimijoita vähintään kahden kuutoskaupungin alueelta. Näitä toimijoita voivat kaupunkiorganisaatioiden lisäksi olla muut julkiset tai kolmannen sektorin toimijat. Rahoitettavia yhteishankkeita haetaan pääosin avoimilla hauilla.

Euroopan unioni, kuutoskaupungit ja Suomen valtio rahoittavat kuutoskaupunkien hankkeita lähes 80 miljoonalla eurolla. Lisäksi 6Aika-strategian hankkeisiin voidaan hakea tukea Euroopan sosiaalirahastolta. 6Aika-strategia on osa Suomen rakennerahasto-ohjelman Kestävää kasvua ja työtä 2014 - 2020 toteutusta ja samalla osa EU:n Kestävän kaupunkikehittämisen tavoitetta.

Lisää aiheesta: www.turku.fi/6aika-turussa