Aurajoki on suosittu virkistäytymisen, vapaa-ajan ja liikkumisen ympäristö. Joen ja sen rantojen käytön yleisperiaatteiden tarpeellisuus päätöksenteon, hallitun kehityksen ja suunnittelun näkökulmasta on todettu usealla eri taholla, ja kaupunginhallitus on hyväksynyt Aurajoen toimintojen sijoittumista koskevat yleisperiaatteet. Nämä periaatteet luovat pohjan kaikelle toiminnalle.

Aurajokirantojen elävöittäminen tukee kaupungin poliittisia strategioita, ja tavoitteena on tehdä Aurajoesta yhä mielenkiintoisempi ja vetovoimaisempi ja tarjota uusia elämyksiä. Alueen kehittäminen tukee muun muassa liikuntakäyttöä ja kannustaa sillä tavoin liikkumaan.

Turun virkamiestyöryhmä, puheenjohtajanaan Turun kaupunkiympäristötoimialan arkkitehti Mika Rajala, on esittänyt erilaisia ideoita Aurajoen kehittämiseksi. Uusien toimintojen on noudatettava kaupungin hyväksymien yleisperiaatteiden tavoitteita. Sijoituspäätöksissä mennään laatu edellä, ja kunkin ympäristön muut toimijat ja toiminnot tulee huomioida.

- Kaupunki ohjaa kontrolloidusti kehitystä ja tuo julki toteutuskelpoisia ideoita. Meillä on nyt mahdollisuus pohtia, millaista Aurajokea haluamme, Rajala toteaa.

Kehitysideoilla hyvinvointia, vaurautta ja viihtyisyyttä

Kehitysideat voidaan nähdä myös laajemmin kaupungin talouteen ja elinkeinoelämään sekä kaupunkilaisten hyvinvointiin vaikuttavina erityisarvohankkeina. Rajala uskoo, että investoinneilla tulee olemaan merkittäviä kerrannaisvaikutuksia.

Työryhmän esityksen mukaan Aurajoki ja sen ranta jaettaisiin neljäksi kokonaisuudeksi: Yläjuoksu, Vanhakaupunki, Kulttuurijoki ja Jokisatama. Yläjuoksun hallitsevana yleisilmeenä on vehreys ja maaseutumaisuus. Vanhakaupunki puolestaan on historiallisesti arvokkain Aurajokimaisema. Kulttuurijoen osuus on kaupungin keskeistä ruutukaava-aluetta ja tarjoaa mahdollisuuksia ajanviettoon ulkoilmassa sekä tapahtumien järjestämiseen. Jokisataman alueella Aurajoki muuttuu merellisemmäksi ja kytkee kaupungin luontevasti saaristoon.

Työryhmä on ehdottanut, että Aurajoen vesi pyrittäisiin tuomaan lähemmäs ihmisiä. Uusilla laitureilla on mahdollista parantaa ihmisten pääsyä veden ääreen, lisätä joen kokemuksellisuutta ja edesauttaa joen monipuolisempaa käyttöä. Veneparkkien määrää halutaan lisätä ja siten edistää keskustan ja sen palveluiden saatavuutta vesiteitse. Aurajoessa kehitetään myös vesibussitoimintaa. Uudenlainen joukkoliikennereitti tarjoaisi uuden perspektiivin kaupungin kokemiseen ja olisi positiivinen imagoa rakentava vetovoimatekijä. Tavoitteena on lisäksi yhtenäinen, monipuolinen, viihtyisä ja turvallinen rantareitistö.

Myyntipaikat elävöittävät jokirantaa ja lisäävät palvelutarjontaa, siksi uusia myyntipaikkoja pyritäänkin löytämään ja tarjoamaan. Myös yleisille WC-tiloille on ollut kysyntää.

 

 

Hankkeita jo vireillä

Hankkeiden toteutusaikataulu vaihtelee. Esimerkiksi jo ensi kesänä toteutetaan uusia julkisia WC-tiloja. Myös laitureita ja pop-up-uimarannan voisi toteuttaa melko nopeallakin aikataululla. Telakkarantaan sijoittuva Vulcan Spa saunoineen ja uima-altaineen on jo saanut poikkeusluvan. Asemakaavamuutoksia ja rakentamista vaativien suurempien aluekokonaisuuksien toteutus puolestaan voisi viedä useampia vuosia.

Vielä ei ole varmuutta, mitä kaikkia hankeideoita tullaan toteuttamaan käytännössä ja kuinka pitkäaikaisia ne ovat. Myös uusille ehdotuksille ollaan avoimia.

- Esimerkiksi erilaiset pop up-kokeilut ovat lyhyitä ja kokeellisia, ja niillä testataan kaupunkitilan käyttötapoja. Jos ratkaisuista pidetään, niitä voidaan kehittää pysyvämmiksi, Rajala sanoo.