Turun museokeskus tarjoaa kaupungin yksiköille mahdollisuuden taiteen tallettamiseen. Teokset pääsevät näin ihmisten iloksi esille julkisiin ja henkilöstön tiloihin, sen sijaan että lepäisivät arkistossa. Tähän tilaisuuteen tartuttiin innostuneesti Liikuntapalvelukeskuksessa.

Turun kaupungin taidekokoelma

  • Turun kaupunki aloitti vuonna 1937 taidekokoelman keräämisen.
  • Kokoelmassa on yli 10 000 teosta, joista vanhimmat 1600-luvulta
  • Teoksista on talletettuna virastoihin ja laitoksiin noin 2400 teosta.

Lisätietoja taidekokoelmasta.

Aamuyhdeksältä saapuvat Turun kaupungin museomestarit Merja Pitkänen ja Juhana Tainio, sekä museokeskuksen tutkija Marjo Aurekoski-Turjas kera muutaman taideteoksen Liikuntapalvelukeskukseen. Alun perin ripustukset piti tehdä kolmeen eri kerrokseen, mutta vesivahinko on muuttanut suunnitelmia.

Tänään museokeskuksen kokoelmista löytävät uuden kodin kolme teosta, jotka päätyvät työntekijöiden huoneisiin. Aulatilassa ja kahviossa komeilevat jo aiemmin kesällä ripustetut turkulaisen Erika Adamssonin isot öljyvärimaalaukset.

- Kyllä nämä piristävät ja tuovat väriä muuten niin valkoisiin seiniin, ihastelee Marianne Aartoma Liikuntapalvelukeskuksesta.

Talletusprosessi on tarkkaa työtä

Museomestari Merja Pitkänen.

Talletustaidetta tiloihinsa halajava taho, oli se sitten päiväkoti, koulu, kaupungin virasto tai vaikka uimahalli, voi ottaa yhteyttä museokeskukseen, jonka 10 000 teosta sisältävästä kokoelmasta etsitään ja mietitään kyseiseen paikkaan sopivat teokset. Ensin Aurekoski-Turjas kuitenkin vierailee talletuspaikassa, jotta saa käsityksen tilasta ja siitä, millaiset teokset sinne voisivat sopia.

- Taidetta tilaavat saavat myös luonnollisesti itse esittää toiveita siitä, millaisia teoksia haluaisivat seinilleen ripustettavan, kertoo Aurekoski-Turjas.

Tärkeää taideteosten valinnassa on ottaa huomioon muun muassa tilan ja seinien rakenteet sekä teosten paino ja koko. Aurekoski-Turjas kulkeekin kohteissa usein mittanauha kädessä.

- Todellisen käsityksen teoksesta saa kuitenkin vasta kun esimerkiksi maalaus, valokuva tai veistos tuodaan ja ripustetaan paikalleen. Onkin tärkeää, että teos miellyttää sitä henkilöä, joka sitä päivittäin katselee.

Museokeskuksen tutkija Marjo Aurekoski-Turjas.

Tämän huomaa myös viestinnän suunnittelija Merja Mäkelä, joka on toivonut työhuoneeseensa tulevalta työltä värikkyyttä ja ehkä vähän naivististakin otetta. Kun Risto Luukkosen Three Walking -valokuvavedos (2011) kolmesta auringonlaskussa kävelevästä hahmosta on levännyt Mäkelän työhuoneen seinällä tovin, saa Mäkelä oivalluksen.

- Nyt tajusin, että tämähän kuvastaa juuri omaa intressiäni, eli Kesäyön marssia, johon olen useampana vuonna Turussa osallistunut. Miten uskomattoman osuva sattuma, Mäkelä ihmettelee.

Ajallisesti talletustaiteen yksittäinen prosessi voi vaihdella viikoista kuukausiin, sillä mukana on monta osapuolta ja huomioitavana monia eri seikkoja. Aurekoski-Turjas kehottaa kaupungin toimijoita rohkeasti hyödyntämään talletustaiteen mahdollisuutta, onhan talletustoiminta yksi kokoelman esilläpidon muoto ja taiteen saavutettavuuden edistäjä.

- Taide tuo iloa ympärilleen, luo keskustelua ja yhteenkuuluvuutta. Talletetut työt tuodaan kohteisiinsa vaikka vuosiksikin, joten niistä saa nauttia pitkään.

Teksti: Heidi Horila
Kuvat: Heikki Räisänen
Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 1/2018.