Turku kaunistaa ydinkeskustaa pääkirjaston ja Turun Sanomien talon seinään heijastettavilla valomuraaleilla. Ensimmäiset kuvat kahdesta kuuden kuvan sarjasta heijastetaan näkyviin tiistai-iltana 6.3. kello 18.

Pääkirjaston Sarjakuvaseinän teokset:

 • Tero Kourula: Fantasia
 • Tuuli Hypén: Kirjastoketut
 • Outimaija Hakala: Kirjastokissa
 • Johanna Jasmine: Kirjaston kummitus
 • Lappi & Lappi: Otan mukaan mitä tarvitsen
 • Tuomas Myllylä: Lukijapeikko

Turun Sanomien talon seinän valokuvien nimet / aiheet:

 • Baskeripäinen nainen, jolla kädessä matkalaukku.
 • Crichton-Vulcan. Köysitehdas.
 • Turun kaupunginorkesterin harpunsoittaja Pia Tallgren harppuineen.
 • Robert Oksa, painija.
 • Muotokuva tanssija ja näyttelijä Martta Svennevigistä.
 • Tyttö keinuu Mannerheiminpuistossa.

Turun Sanomien talon seinään (Kauppiaskatu 5) heijastettavissa kuvissa pääosissa ovat Turun museokeskuksen valokuva-arkiston mustavalkoiset valokuvat, niiden ihmiset ja kuvien takana olevat historialliset tarinat. Kuvat korostavat Sanomien talon toimintaa tarinankertojana ja tiedonvälittäjänä. Kuvissa esiintyvät muun muassa Turun köysitehtaan miehet, Turun kaupunginorkesterin harpunsoittaja Pia Tallgren, painija Robert Oksa sekä Mannerheiminpuistossa keinuva nimetön tyttö. 1900-luvun alkupuolella otetuista kuvista osa on Turun Sanomien kuvaamia.

Pääkirjaston sisäänkäynnin yläpuolelle (Kauppiaskatu 1) heijastetaan turkulaisten sarjakuvataiteilijoiden teoksia, jotka on tuotettu yhteistyössä Turun Sarjakuvakerhon kanssa. Lukemiseen ja kirjastoon liittyvissä sarjakuvapiirroksissa esiintyvät muun muassa Kirjastoketut, Kirjastokissa, Kirjaston kummitus sekä Lukijapeikko. Sarjakuvissa nähdään myös viittaus erään turkulaisen yhtyeen tuttuun hittikappaleeseen.

Valomuraalit ovat osa Turun keskusta-alueen pimeän ajan vetovoimaisuuden kehittämistä ja kaupungin suunnitelmissa on tuoda keskustaan väliaikaisten kausivalaistusten lisäksi pysyviä valoelementtejä. Vielä kuluvan vuoden aikana parannetaan kävelykadun valaistusta ja luodaan uusi valaistus kaupungintalon puistikkoon. Myös Satumainen Aurajoki -kokonaisuus on osa kaupungin pyrkimystä luoda turkulaisille lisää viihtyisyyttä valon ja äänen avulla.

- Valaistus on tärkeä osa keskustan kehittämistä ja valaistukseen liittyvät parannukset edistävät keskustan ympärivuotista houkuttelevuutta merkittävästi, sanoo Turun kaupunkikehitysjohtaja Timo Hintsanen.

Turun Sarjakuvakerho iloitsee sarjakuvataiteen näkymisestä kaupunkikuvassa ja juuri pääkirjastossa.

- Yksi kauneimmista asioista valoteosprojektissa on ollut mahdollistaa taiteilijoille oman alansa työtä ja tuloa, sanoo kuvataiteilija ja tuottaja Anna Nummi. - Turun pääkirjasto on meille sarjakuvantekijöille tärkeä paikka. Juuri siksi koen ylpeyttä siitä, että saimme toteuttaa nämä teokset tänne, hän jatkaa.

Valomuraalien heijastuksessa käytetään projektorivalaisimia, jotka mahdollistavat kuuden erilaisen dian projisoinnin rakennusten julkisivuihin. Teoksen teknisestä toteutuksesta vastaa Valoa designin valaistussuunnittelija Anssi Mäkinen.

Kuvassa vasemmalta: Tuomas Myllylän Lukijapeikko, Outimaija Hakalan Kirjastokissa ja Johanna Jasminen Kirjaston kummitus.