Åbo Akademi ja Yrkeshögskolan Novia tarjoavat Turussa laajan kirjon ruotsinkielisiä koulutusohjelmia. Joka viides Åbo Akademin opiskelija on suomenkielinen. Ruotsiksi opiskelu voi vaatia aluksi uskallusta, mutta palkitsee varmasti. Neljä opiskelijaa kertoo kokemuksistaan ja antaa vinkkejä opintoihin.

Opiskelijoiden vinkkejä

Så klarar du dig som finskspråkig i ankdammen

  • Uskalla avata suusi, vaikket olisikaan varma kieliopista tai sanamuodoista. Puhumaan oppii vain puhumalla.
     
  • Käytä ruotsia myös vapaa-ajalla. Lue ruotsinkielisiä sanomalehtiä, katso ruotsinkielisiä ohjelmia, kuuntele Yle X3M:iä tai käy kahvilla opiskelukavereidesi kanssa – näin kieli tarttuu entistä nopeammin!
     
  • Kun muut laulavat ruotsinkielistä snapsilaulua tai Den Svenska Björnstammenin ”Vart jag mig i världen vänder”, voit vain liikutella suutasi, jotta muut luulevat, että osaat sanat. Kun olet tehnyt tämän viisi kertaa, osaat kuudennella kerralla laulaa mukana.

Tutustu koulutuksiin

"Nauti, et tule pettymään yliopistovalintaasi"

Eerika Heininen, Åbo Akademi

Tunsin heti ensimmäisen lukion psykologian kurssin jälkeen, että psykologia on minun alani. Tässä vaiheessa en kuitenkaan tiennyt, että sitä voisi opiskella Åbo Akademissakin – saati että sinne voi hakea, vaikkei äidinkieli olisikaan ruotsi!

Kun ovet suomenkielisiin yliopistoihin eivät heti lukion jälkeen auenneet, aloin pohtia toisia vaihtoehtoja. Kuullessani ÅA:n psykologian linjasta epäröin heti kielitaitoni riittävyyttä – olihan lyhyen ruotsin yo-kirjoituksistakin kulunut jo 2 vuotta, ja suullinen osaamiseni oli aivan onnetonta. Päätin kuitenkin tarttua itseäni niskasta kiinni, ilmoittauduin avoimen yliopiston ruotsin kurssille ja preppasin kieltä puolisen vuotta yhdessä psykologian pääsykoemateriaalin kanssa. Panostus kannatti ja kesäkuussa sainkin sähköpostiini tiedon opiskelupaikasta.

Olen ollut äärimmäisen tyytyväinen yliopistovalintaani. ÅA:n parhaita puolia ovat mm. laadukas opetus, pienet ryhmäkoot sekä henkilökunnan ja opiskelijoiden välinen läheinen yhteistyö. Lisäksi opiskeluvuosien varrella karttunut ruotsin kielen taito tulee olemaan suuri valttikortti työelämässä.

Moni kuvittelee, että ÅA:ssa opiskelu vaatisi täydellisen kielitaidon. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa: kieli tarttuu kyllä nopeammin kuin uskoisikaan, oli lähtötaso mikä tahansa. Ruotsi ei yläaste- ja lukioaikoina kuulunut minunkaan lempiaineisiini, mutta olen erittäin kiitollinen itselleni, että jaksoin opiskella sitä, vaikkei aina olisikaan huvittanut. Lopulta ruotsin kieli tuli nimittäin merkitsemään minulle mahdollisuutta opiskella unelmieni alaa.

 

"Pidän ruotsin kielestä"

Rosanne Parikka, Yrkeshögskolan Novia

Olen käynyt päiväkodin sekä ala- ja yläasteen ruotsin kielikylpyluokalla, joten sitä kautta ruotsin kieli on ollut enemmän ja vähemmän elämässäni koko ajan. Lukion jälkeen pohdin pitkään, minne haluaisin opiskelemaan ja kun kuulin Novian terveydenhoitajakoulutuksesta, innostuin välittömästi, koska halusin jatkaa uudelleen opiskelua ruotsiksi. Pidän ruotsin kielestä ja sen osaaminen on itselleni tärkeää. Lisäksi haaveilen työskentelystä Tukholmassa, joten opinnot ruotsiksi antavat hyvän pohjan sille ja kielen kanssa ei tule olemaan ongelmia. Kuitenkaan en ole kaksikielinen niin kuin kaikki luokkatoverini, joten koulunkäynti ei aina ole ollut helppoa. Opiskelu on vaatinut minulta kaksin verroin työtä, mutta uskon että kaksikielisyydestä on ainoastaan hyötyä. Sen olen huomannut jo harjoittelupaikoissani.

 

”Ankkalampi” otti minut avosylin vastaan

Johanna Finström, Åbo Akademi

Minulle on aina ollut selvää, että haluan opiskella kasvatustieteitä, joten kaksikielisen taustani ansiosta hain lukion jälkeen niin suomen- kuin ruotsinkielisiin yliopistokoulutuksiin. Åbo Akademin yleisen kasvatustieteen koulutuslinjalta tuli onnekseni hyväksymiskirje heinäkuussa 2012.

Päätin alusta alkaen yrittää parhaani – mikä osoittautui hyväksi päätökseksi. Ensimmäisen ja toisen opiskeluvuoden kirjoitukset olivat todennäköisesti melkoista luettavaa, ne olisi varmasti voinut värittää punakynällä, mutta tekstit olivat osa oppimisprosessia. Tällä hetkellä kirjoitan pro gradu -tutkielmaani enkä koe ruotsin kielen olevan juuri ollenkaan haastavaa. Kun parhaansa yrittää, silloin myös oppii parhaiten!

Totta kai onnistun edelleen käyttämään puhekielessä etuliitteitä en ja ett väärin, mutta parasta on, että kukaan ei välitä eikä ole koskaan välittänytkään. Opiskeluympäristö on ollut erittäin kannustava – ei virheisiin takertuva. Aikaisemmin koin olevani enemmän suomenkielinen kuin ruotsinkielinen, mutta opiskeluvuosieni aikana olen huomannut, etten osaa enää kategorisoida itseäni.

”Ankkalampi” otti minut avosylin vastaan ja nykyään tunnen olevani osa sitä, vaikkakin katson perjantai-iltaisin Vain elämää tai Sohvaperunoita. Hyvät sosiaaliset taidot ovat avaintekijä riippumatta siitä, missä opiskelee tai miten käyttää en- ja ett-etuliitteitä.

 

"Ennen opintojani osasin ruotsia arkipäiväisten keskustelujen verran"

Kia Partanen, Yrkeshögskolan Novia

Valitsin ruotsinkielisen ammattikorkeakoulun ylläpitääkseni ja kehittääkseni ruotsin kielen taitojani. Olen taustaltani täysin suomenkielinen ja ennen opintojani osasin ruotsia arkipäiväisten keskustelujen verran, enemmän tai vähemmän kankeasti. Halusin haastaa itseni, oppia lisää kieltä ja ylläpitää jo hallitsemiani taitoja, johon sain täydellisen tilaisuuden opiskelujen kautta. Opiskelu vieraalla kielellä jännitti aluksi, mutta tottuminen sujui suhteellisen nopeasti. Novia oli minulle luonnollinen valinta eri vaihtoehdoista. Tähtäsin tradenomi-tutkintoon, jossa opinnot suoritetaan käytännönläheisesti erilaisten projektien parissa. Novia tarjoaa myös mielenkiintoisen paletin erilaisia vaihto-opiskelu- ja työharjoittelumahdollisuuksia ympäri maailmaa. Noviassa pääsen toteuttamaan oppimaani teoriaa oikeassa työelämässä ja luomaan sitä kautta suhteita tulevaisuuttani varten.

tekstit: Finström ja Heininen (Åbo Akademi), Parikka ja Partanen (Yrkeshögskolan Novia)
Kuvat: Åbo Akademi

Artikkelit on julkaistu Opiskelijakaupunki Turku -lehdessä. Tutustu Turun kuuden korkeakoulun koulutusmahdollisuuksiin ja opiskelijoiden suosikkeihin Turussa.