Kaupunki ja lukuiset toimijat ympäri Turkua osallistuvat maailmanlaajuiseen Earth Hour -tapahtumaan lauantaina 24.3.2018 klo 20.30–21.30. Kuten aiempinakin vuosina, Turun kaupunki sammuttaa Earth Hourin ajaksi Aurajoen muurivalaistuksen ja jokirannan puiden valaistuksen.

Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen mukaisesti Turun jokirannasta sammutetaan Aaronin sauvoiksi kutsutut valaisimet, Aurajoen rantamuurien valaistus, Auransillan muurivalot ja pylonit, Linnankadun alkupään joenpuoleinen valaistus, osa Rantakatujen valaistuksesta ja Rantakatujen puuvalo. Myös Satumaisen Aurajoen valot sammutetaan.

Turku Energia puolestaan sammuttaa Fibonacci Sequence -valotaideteoksen Linnankadun voimalaitoksen savupiipussa. Åbo Akademin säätiö osallistuu sammuttamalla Vartiovuorenpuistossa sijaitsevan Tähtitornin valaistuksen. Turun Teknologiakiinteistöt sammuttaa valot BioCitystä, DataCitystä, ElectroCitystä, ICT-Citystä, PharmaCitystä ja TriviumCitystä. Valot sammuvat myös esimerkiksi Konserttitalolla ja Turun suomenkielisellä työväenopistolla. Lisäksi seurakunnat ovat mukana Earth Hourissa: valot sammutetaan Tuomiokirkosta, Mikaelinkirkosta, Martinkirkosta, Maarian kirkosta ja Piikkiön kirkosta.

Earth Hour on WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma. Turku on ollut mukana vuodesta 2009. Kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtajan Saara Ilvessalon mielestä vuosittainen muistutus ilmastonsuojelun tarpeellisuudesta on hyvä asia.

- Ongelmat ovat globaaleja, mutta ratkaisut tehdään kaupunki- ja kuntatasolla. Turun kaupungin ilmastotavoitteet ovat olleet kunnianhimoisia, mutta niitä on varaa kiristää vielä lisää, Ilvessalo toteaa.

Kohti hiilineutraalia Turkua

Turun kaupunki on vähentänyt päästöjä merkittävästi ja tavoitettaan nopeammin. Konserni toteuttaa vaikuttavia toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi liikkumisessa, kaupunkisuunnittelussa ja energiantuotannossa. Turussa on tehty esimerkiksi suuri energiauudistus, joka mahdollistaa uusien energialähteiden tehokkaan hyödyntämisen. Kaupunki panostaa myös sähköisen liikenteen lisäämiseen sekä jalankulun, pyöräilyn ja joukkoliikenteen edistämiseen. Ilmastotyö poiki Turulle jopa kutsun marraskuussa 2017 järjestettyyn Bonnin ilmastokokoukseen.

- Lounais-Suomessa eletään kasvun aikaa. Nyt on tärkeää panostaa ratkaisuihin, jotka tekevät kehityksestä kestävää, Ilvessalo muistuttaa.

Osana Smart and Wise -kärkihanketta valmistellaan Euroopan Unionin mallin mukaisesti Turun uutta Kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelmaa, ja vuoteen 2040 mennessä Turku tavoittelee hiilineutraaliutta.

Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen on todennut, että ilmastonmuutoksen hillinnän lisäksi on panostettava aktiivisemmin myös sopeutumiseen. Esimerkiksi rankkasateet, arvaamattomat sääolojen muutokset ja kuivumisen aiheuttama muuttoliike tulevat vaikuttamaan elämään meillä Suomessa ja Turussakin - ilmastonmuutos koskettaa kaikkia.

Sammuta sinäkin valot ilmaston hyväksi 24.3!

Kuva: Mario Merzin Fibonaccin sarja Turku Energian savupiipussa. Turku Energia/Esko Keskioja

Asiasanat: