Turussa kokeillaan ryyppykierteen katkaisemista laitoshoidon sijasta kotona. Heinäkuun loppuun kestävää kotivieroituskokeilua pyörittää KotKa-asiantuntijatiimi, johon kuuluu lääkäri, sairaanhoitaja, sosionomi sekä lähihoitaja. Tiimi voi hoitaa kuukaudessa enimmillään 16 asiakasta.

Lisätiedot:

Kotikatkolle voi hakeutua lääkärin tai hoitajan kautta tai asiakas voi myös itse soittaa KotKa-tiimiin p. 040 482 8167.
Paikkatiedustelut arkisin klo 8 - 16.

KotKa-tiimi toimii virka aikana, muina aikoina palvelee Orikedon palvelukeskukseen järjestetty puhelinneuvonta.

Alkoholivieroitukset aloitetaan aina alkuviikosta. Tiimi sopii asiakkaan kanssa kotikäynnin, jonka aikana arvioidaan asiakkaan soveltuvuus kotivieroitukseen. Arviointikäynneillä on mukana lääkäri, sairaanhoitaja sekä lähihoitaja. Vieroitusjaksot ovat kestoltaan 3 - 9 vuorokautta. Alkoholivieroituksen jälkeen asiakkaalla on mahdollisuus päästä jatkokuntoutukseen ja jatkaa sitten raitistumista perusterveydenhuollon tuella.

Monipuolisille päihdepalveluille on kysyntää.

- Kaikki apua tarvitsevat eivät nyt löydä heille sopivaa palvelua. Ja osalle laitoskatkaisuun lähteminen voi olla liian korkean kynnyksen takana, tiimin sairaanhoitaja Kai Sinisalo lisää.

- Kun menemme asiakkaan luo, hänellä ei välttämättä ole mitään palveluja käytössään. Arvioimme kokonaisvaltaisesti asiakkaan tuen tarpeet. Myös järjestöjen tuottamat palvelut ovat tässä tärkeässä osassa, KotKa-tiimin ohjaaja Eija Laakso toteaa.

Järjestöt mm. A-Kilta ja Fingerrossin säätiö ovat myös olleet mukana suunnittelemassa KotKa-tiimin toimintaa. 

Tiimin toimintaa pilotoidaan heinäkuun loppuun asti. Muutoksia voidaan tehdä pilotoinnin aikana tarvittaessa nopeastikin saatujen kokemusten mukaan. Vastaavaa kotikatkaisua on järjestetty aiemmin Vantaalla, Helsingissä, Tampereella, Porissa ja nyt siis myös Turussa.

KotKa-tiimi toimii Orikedon palvelukeskuksessa, jonne on järjestetty myös virka-ajan ulkopuolinen puhelinpäivystys.

Ylemmässä kuvassa KotKa-tiimin Eija Laakso ja Kai Sinisalo.