Turun kaupungin taidekokoelman pienoisveistosten määrä kasvoi loppuvuodesta 2017, kun paimiolainen taiteilija Raili Mikkonen (s. 1927) lahjoitti kaupungille 21 pronssiteosta. Museokeskuksen edustajat saivat valita lahjoitusteokset taiteilijan ateljeen huomattavasta teosmäärästä.

Turun kaupungin taidekokoelma

  • Taidekokoelmassa on yli 10 000 teosta.
  • Vanhimmat niistä ovat keskiaikaisia puuveistoksia ja muotokuvia 1600-luvulta. 
  • Turun kaupunki aloitti vuonna 1937 varsinaisen taidekokoelman keräämisen. Sen ensisijainen tavoite oli lisätä kaupungin tilojen viihtyvyyttä.
  • Taidekokoelman dokumentointi-, hoito-, konservointi- ja asiakaspalveluvastuu on Turun museokeskuksella.

Raili Mikkonen on toiminut taiteilijan ammatin ohella opettajana. Uransa aikana hän on tehnyt paljon lapsiin tai lapsuuden merkityksiin liittyviä teoksia. Lapsi-aiheet ovat olleet viime aikoina yhtenä taidekokoelman painopisteenä, sillä pitkään kokoelman harvat lapsia esittävät teokset ovat olleet pääasiassa ihannoivia, madonnamaisia, äiti ja sylilapsi -aiheita. Mikkosen lapsikuvissa taas on avoin ja suora suhde, joskus huumorilla väritetty, mutta aina ymmärtävä ja sympaattinen.

Raili Mikkonen: Pikkusisko, 2006, pronssi, korkeus 21 cm. Kuva: Raakkel Närhi / Turun museokeskus.

Teoksessa Pikkusisko (2006) on kuvattuna taiteilija itse Ritva-siskonsa kanssa ihmettelemässä uutta pikkusiskoa. Taiteilija on kirjoittanut sisaren syntymästä ja ensihetkistä kirjassaan Lapsuuteni seikkailu. Muistelmia lapsuusvuosiltani (2012): ”Sitten Rauni-sisko tuodaan kotiin ja pannaan hienoon pajusta punottuun sänkyyn, jossa on jalat ja pehmeä röyhelö ympärillä ja valkoinen rimssu riippumassa ylhäällä. Ei siihen siskoon uskalla koskea, seistään vain vieressä, Ritva ja minä.”

Teosvalinnoissa keskityttiin myös naisen yhteiskunnalliseen toimintaan ja henkilökohtaiseen kokemuksellisuuteen. Lisäksi kokoelmaa kartutettiin aiheilla, jotka eivät ole ennestään kovin hyvin edustettuina, kuten vanhuus ja vammaisuus. Esimerkiksi teoksessa Rakkaus (1971) on kuvattuna taiteilijan isä, joka hoiti viimeiset elinvuotensa liikuntakyvyttömänä ollutta puolisoaan. Mikkonen on kuvannut ymmärtäneensä todellisen rakkauden merkityksen seuratessaan isän hoitotyötä.

Asiasanat: