Sitra myönsi 10.4. Turun kaupungille tunnustuksen kalusteiden kierrätysjärjestelmästä, jossa tarpeettomiksi jääneet huonekalut löytävät uutta käyttöä avoimeen lähdekoodiin perustuvan mobiilisovelluksen avulla.

Sitran ja Kuntaliiton järjestämässä kisassa etsittiin kuntien kiinnostavimpia ratkaisuja, joita kunnilla on jo käytössään tai tekeillä. Nyt palkitut viisi ratkaisua muodostavat yhdessä neljän kunniamaininnan saaneen ratkaisun kanssa uuden Kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -listauksen.

"Tarpeeton virastonpenkki käyttöön mobiilisovelluksella" / ote Sitran perusteluista:

Turun kaupungin sisäisen kierrätysjärjestelmän avulla voidaan optimoida olemassa olevien huonekalujen ja muun irtaimiston käyttöä, vähentää jätteeksi menevän materiaalin määrää, välttää turhia hankintoja ja optimoida kuljetuksia. Järjestelmän kautta voidaan kierrättää myös erilaisia askartelumateriaaleja eri yksiköiden välillä sekä parantaa hyötykäyttöä kunnostamalla huonekaluja. Se tuo Turun kaupungille suoria taloudellisia säästöjä sekä mahdollistaa myös uudenlaisen yritysyhteistyön luomisen kiertotalouden saralla. Järjestelmä mahdollistaa myös kaupungin irtaimiston sähköisen seurannan. 

Irtaimiston kierrätys vähentää hävikkiä ja siten kalustehankintojen määrää ja edelleen kaupungin menoja. Jos järjestelmä laajenee, osia siitä on teknisesti mahdollista avata myös kuntalaisten käyttöön. Lisäksi järjestelmän kautta on mahdollista kehittää yritysyhteistyötä niin askartelumateriaalien, kalusteiden kierrättämisen, kunnostamisen ja lainaamisen saralla.

Viisi edelläkävijäratkaisua

Kuopio, Nokia, Pori, Porvoo sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY palkittiin kiertotaloutta edistävistä teoistaan. Niitä olivat muun muassa uudenlainen fosforin talteenotto jätevesistä, koululaisten kotiin ekotekoja levittävä kampanja ja koulujen hävikkiruokaratkaisu.

  • Koulujen hävikkiruoka asukastupien ja työttömien lautasille, Pori (Kiertotalous kunnan tehtävissä)
  • Jätevesien fosforista huippujalosteita, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY (Aihealue: Kiertotalous kunnan tehtävissä)
  • Koulun passilla kulutustottumukset kuntoon, Porvoo (Kuntalaisten kiertotaloustietoisuus ja kasvatus)
  • Kaupunkistrategian painopistealueena resurssiviisaus, Kuopio (Strategia ja johtaminen)
  • ECO3 – alustapalveluita ja kaavoitusta yrityskylälle, Nokia (Kiertotalouden markkinat)

Turun kaupungin lisäksi kunniamaininnan saivat Jyväskylän kaupunki autojen käytön jakamiseen kannustavasta kaavoituksestaan, Rovaniemi puukampuksen kumppanuuskaavasta ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ekologisesti rakennetuista kierrätysasemistaan. Kuntaliitto on tyytyväinen kilpailun herättämään kiinnostukseen sekä ehdotusten monipuolisuuteen.

Kiertotalouden aikakaudella, johon Suomi on siirtymässä ensimmäisten joukossa maailmassa, ei tuoteta enää jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen.

Yrityselämässä kiertotalouden mukaiset liiketoimintamallit ovat yleistymässä: Esimerkiksi Sitran Kiertotalouden kiinnostavimmat -yrityslistalla on jo 98 esimerkkiä.
Kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -listauksen tavoitteena on esitellä kuntien inspiroivimmat kiertotalouden toimet ja tehdä kiertotalouden hyödyt näkyviksi. Konkreettisten tekojen avulla halutaan lisätä tietoisuutta kiertotalouden mahdollisuuksista sekä monistaa parhaita kiertotalousratkaisuja muualle Suomeen.

Kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -listaus