Lumet ovat sulaneet ja yöpakkaset hellittäneet, joten on Kevätpöllytys-tehosiivousviikon aika. Turun ydinkeskustan katualueita pestään 16. - 19.4. Ydinkeskustan kiinteistöt voivat harjata katuosuuksiensa hiekoitushiekat ajoradalle ennen katusiivousta. Tehosiivous edellyttää autoilijoiden huomioivan alueelle merkityt siirtokehotukset.

Pitkään jatkuneiden yöpakkasten takia katuja päästään pesemään edellisvuosia myöhemmin. Ydinkeskustan katualueita pestään ja siivotaan hiekoitushiekasta ja katupölystä maanantaista 16.4. alkaen. Ydinkeskustan kiinteistöt ovat mukana talkoissa ja pesevät omat katuosuutensa ennen katusiivousta. Näin katualueen kaikki hiekka tulee siivottua kerralla ja pölyä aiheuttavat työvaiheet lyhenevät. Kaupunkiympäristötoimiala haluaa vähentää katupölyn aiheuttamia haittoja Turussa.

- Aloittamalla systemaattisen katujen pesun ydinkeskusta-alueelta, vaikutus keskustan ilmanlaatuun on merkittävä. Samalla saamme koko keskustan puhtaaksi. Keskustan jälkeen katujen pesua laajennetaan kunnossapitoluokittain koko kaupunkiin, lupaa katuinsinööri Heidi Jokinen Kaupunkiympäristötoimialalta.

Pysäköidä voi sillä puolen katua, jota ei olla pesemässä

Katujen mahdollisimman tehokas puhdistaminen edellyttää myös poikkeuksellisia pysäköintijärjestelyjä. Kadun vastakkaiset puolet puhdistetaan peräkkäisinä päivinä: tämä mahdollistaa pysäköinnin kadun vastakkaisella puolella. Poikkeavat pysäköintijärjestelyt merkitään alueelle siirtokehotusmerkein, joita autoilijoiden tulee noudattaa. Siirtokehotusmerkissä kerrotaan minä päivänä katualueen tulee olla tyhjä. Siirtokehotus päättyy ja merkit poistetaan, kun katuosuus on saatu kuntoon.

kevätpöllytysalue kartalla

Aikataulu

Maanantai 16.4.
Humalistonkatu - Puolalankatu - Aurakatu - Kristiinankatu - Kauppiaskatu - Brahenkatu parittomat osoitteet

Tiistai 17.4.
Puutarhakatu - Maariankatu - Yliopistonkatu - Eerikinkatu - Linnankatu parittomat osoitteet

Keskiviikko 18.4.
Puutarhakatu - Maariankatu - Yliopistonkatu - Eerikinkatu - Linnankatu parilliset osoitteet

Torstai 19.4.
Kauppiaskatu - Humalistonkatu - Puolalankatu - Aurakatu - Kristiinankatu - Brahenkatu parilliset osoitteet

katupesu, by Jani Helin

Katupölystä reaktioita herkille ihmisille

Hiukkaspitoisuuksien kohoaminen saattaa aiheuttaa oireita erityisesti herkillä ihmisryhmillä, kuten astmaatikoilla ja pikkulapsilla. Nuha, yskä, hengitysoireet sekä kurkun ja silmien kutina ovat tavallisimpia haittavaikutuksia. Terveyshaittoja voi vähentää seuraamalla ilmanlaatua sekä välttämällä liikkumista ja pidempiaikaista oleskelua vilkkaiden teiden läheisyydessä.

- Ilmanlaatu on viime viikkoina heikentynyt Turun seudulla keväisen katupölyn vuoksi. Ilmanlaatu on paikoitellen ollut huonoa erityisesti aamupäivisin yöpakkasten sekä tyynen ja kuivan kelin jäljiltä, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto Kaupunkiympäristötoimialalta.

Puhdistaminen palkitaan puhtaammalla ilmanlaadulla

Autoilijat voivat helpottaa pölyongelmaa esimerkiksi hiljentämällä ajonopeuksia ja vähentämällä yksityisautoilua keskusta-alueella. Kiinteistöjenomistajat voivat osaltaan auttaa puhdistamalla hiekoitussepelit kosteana mahdollisimman ripeästi.

- Katujen puhdistaminen on tärkeää suorittaa kosteana, jotta pölyämistä ei tapahdu, muistuttaa Sainisto. Puhdistaminen palkitsee tekijänsä puhtaammalla ilmanlaadulla, kun hiukkaspitoisuudet putoavat merkittävästi. Viime vuosien tempausviikoilta on saatu hyviä tuloksia.

Kuvaaja tehosiivouksen vaikutuksesta

 

 

Kaupunginosa/Alue: