Kaikissa Turun kaupungin päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa on otettu käyttöön Päikky-järjestelmä, joka seuraa sähköisesti lapsen läsnäoloa.

Lisätietoa ja ohjeita: www.turku.fi/paikky.

Päikky-järjestelmä on vanhemmille suunnattu lasten hoitoaikojen suunnittelu- ja seurantaohjelma. Uudistus vastaa varhaiskasvatuksen lainsäädännön vaatimuksiin, joiden mukaan asiakasmaksujen tulee pohjautua aiempaa enemmän palvelujen todelliseen käyttöön.

– Vanhemmat ilmoittavat ennakkoon lastensa tarvitsemat varhaiskasvatusajat. Päiväkodin henkilökunta ja perhepäivähoitajat kirjaavat järjestelmään lasten tulo- ja lähtöajat sekä tarvittaessa myös poissaolotiedot. Vanhemmat voivat ilmoittaa Päikyn kautta myös äkilliset sairastapaukset ja poissaolot, kertoo varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Anne Siipola Turun kaupungin sivistystoimialalta.

Lapsen hoitoajat tulee suunnitella mahdollisimman tarkasti. Suunnitellut kellonajat yhdessä lapsen toteutuneen läsnäolon kanssa muodostavat kalenterikuukauden laskutettavan tuntimäärän.

– Päikky-järjestelmän avulla vanhemmat voivat myös seurata lastensa hoitoaikakertymää ja tarkistaa, että varattu hoitoaika on riittävä. Lapsille suunnitellut hoitoajat ovat pohjana muun muassa henkilökunnan resursointiin, lasten toiminnan ja henkilökunnan työvuorojen suunnitteluun sekä tilattavien aterioiden määrään, Anne kertoo.

Positiivisella asenteella uuteen toimintatapaan

Päikyn projektiryhmään kuuluneet päivähoitoyksiköt pääsivät ensimmäisinä käyttämään uutta järjestelmää. Yksi projektiryhmässä mukana olleista oli Varissuolla toimiva Hintsankujan päivähoitoyksikkö. Päiväkodinjohtaja Tuija Takala antaa kiitosta henkilökuntansa positiiviselle asenteelle. Perheitä on opastettu aina tarvittaessa ja kokonaisuudessaan käyttöönotto on sujunut hyvin.

– Vuoropäivähoitoyksikössä perheet olivat jo tottuneet toimittamaan lasten hoitoajat ja työvuorot sähköpostitse. Meillä Päikkyyn siirtyminen tarkoittikin vain uuden toimintatavan opettelemista. Puhelimista on tullut tärkeitä, koska kaikki käyvät kirjaamassa itsensä sisään ja ulos, sekä lapset että aikuiset. Onneksi yhteydet ovat toimineet pääsääntöisesti hyvin, Tuija kertoo.