Kaikki 300 Föli-fillaria poljetaan Tuomiokirkkotorilta pyöräkulkueena omille asemapaikoilleen. Avajaistilaisuuden klo 14-16 juontavat Ylen sohvaperunoista tutut turkulaiset Osku Valtonen ja Juhani Koskinen.

Föli-fillarit otetaan käyttöön vapunpäivänä Turun Tuomiokirkkotorilla klo 14-16.

Tilaisuuden juontavat Ylen sohvaperunoista tutut turkulaiset Osku Valtonen ja Juhani Koskinen ja osaltaan iloista tunnelmaa on myös luomassa turkulainen opiskelijapuhallinorkesteri Sohon Torwet.

Järjestelmän avaa kaupunginjohtaja Minna Arve ja puheenvuoroja tapahtumassa kuullaan myös Fölin liikennepalvelujohtaja Sirpa Korteelta sekä pyörien päämainostajalta Viking Linelta. Kaikki 300 Föli-fillaria tuodaan Tuomikirkkotorille lanseerausta varten, josta vapaaehtoiset polkevat ne pyöräkulkueena omille asemapaikoilleen.

Miten Turun kaupunkipyöräjärjestelmä eroaa useista muista vastaavista järjestelmistä?

Aloitusvaiheessa kaupunkipyöräjärjestelmä Föli-fillarit koostuu 300 pyörästä sekä 34 pyöräasemasta. Asemaverkosto ulottuu Kupittaalta keskusta-alueen yli Turun satamaan saakka. Turussa aloittava kaupunkipyöräjärjestelmä on toteutettu suunnitellusti eri tavoin, kuin useat muut jo lanseeratut kaupunkipyöräjärjestelmät. Tässä taustalla on Turun kaupungin vahva aikomus luoda kaupunkipyöräjärjestelmästä pysyvä osa kaupungin liikkumisen palveluja sekä sitoutuminen kaupungin strategisiin tavoitteisiin kestävän kasvun ja hiilineutraaliuden saavuttamisesta vuoteen 2029 mennessä.

  • Integroitu Turun seudun joukkoliikenteen ympärivuotiseksi palveluksi

Turussa kaupunkipyörät on integroitu osaksi Turun seudun joukkoliikenteen Fölin palveluja ja pyörien käyttöoikeus sisältyy Fölin yli 30 päivän kausikortteihin touko-elokuun 2018. Mikä tahansa Fölin matkakortti myös kelpaa järjestelmään tunnistautumiseen, joten kortin lisäksi ei tarvita erillisiä pin-koodeja. Vappuna lanseerattava järjestelmä on ainutlaatuinen Suomessa myös ympärivuotisen käyttökautensa vuoksi. Föli-fillarit ovat käytössä vuoden jokaisena päivänä ja talvikaudeksi pyöriin vaihdetaan nastarenkaat. Syksyllä 2018 lanseerataan myös erillinen opettajalippu, jolla pyörät saadaan alueen peruskoulujen ja lukioiden käyttöön.

  • Föli-fillarit brändinä

Eräs Föli integroinnin näkyvimmistä seikoista on kaupunkipyöräjärjestelmälle luotu oma brändi – Föli-fillarit. Sekä nimelle, että järjestelmän logolle on haettu tavaramerkit ja pyörien sekä logon yleisilme on Turun seudun joukkoliikenteen visuaalisen ilmeen mukainen. Föli-fillarit ovat ensimmäinen osa joukkoliikenteen MaaS eli liikkuminen palveluna –kokonaisuuden rakentumista.

  • Palveluntarjoaja ja mainospaikat kilpailutettiin erikseen

Kaupunkipyöräjärjestelmän suunnitteluvaiheessa päädyttiin erilaiseen ratkaisuun myös palveluntarjoajan ja mainospaikkojen kilpailuttamisen suhteen. Nämä kilpailutettiin erikseen ja kaupunkipyöräjärjestelmään varattiin optio laajentaa järjestelmä Turun naapurikuntiin. Kilpailuttaminen antaa myös yksityisille tahoille, esimerkiksi yrityksille tai kauppakeskuksille, mahdollisuuden ostaa pyöräasemia. Ratkaisu myös mahdollistaa runsaasti erilaisia optioita kaupunkipyöräjärjestelmän laajentumiseen tulevaisuudessa.

  • Kulttuuripolku ja digitaalinen lähiympäristö

Täysin uudenlainen palvelukokonaisuus on myös järjestelmän ohella lanseerattava kulttuuripolku, joka tuo käyttäjilleen mobiililaitteeseen tietoa Turusta ja tapahtumista push-up viestien välityksellä. Jokainen kaupunkipyöräjärjestelmän pyöräasema sisältää majakan, joka luo uniikin digitaalisen lähiympäristön omine sisältöineen jokaisen aseman yhteyteen. Näihin digitaalisiin lähiympäristöihin myydään myös mainostilaa. Myös pyörissä on GPS, joka tekee pyörien paikantamisesta helppoa sekä luo mahdollisuudet esimerkiksi oman käyttöhistorian seuraamiseen.

Lisätietoa:

www.foli.fi/kaupunkipyorat

www.turku.fi/pyorat -sivu kokoaa tiedon myös muista Turun kaupungilta lainattavista ja vuokrattavista polkupyöristä