Vuoden 2019 ITU-lastenesityksen haku on avattu. Haussa on pienille lapsille suunnattu näyttämöteos, joka voi edustaa nukketeatteria, sirkusta, musiikki- ja tanssiteatteria, puheteatteria tai performanssitaidetta. Hakuaikaa on maanantaihin 11.6. asti.

ITU-haussa etsitään pienille lapsille suunnattua, taiteellisesti korkeatasoista esitystä. Sen on hyvä olla liikuteltavissa ja muunneltavissa erilaisille näyttämöille. Haku on tarkoitettu taiteen ammattilaisille ja teoksen takana tulee olla laskutuskelpoinen, rekisteröity yhteisö.

Haun järjestävät Turun lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto, Helsingin Annantalo, Vantaan Lastenkulttuurikeskus Pessi, Hämeenlinnan Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, Lahden lastenkulttuurikeskus, Sipoon Lilla Villan ja Espoon Lasten kulttuurikeskus Pikku-Aurora.

Hakuun osallistutaan täyttämällä lomake, jonka liitteiksi voi toimittaa esitysidean, tekstikatkelman, kohtauksen tai esityksen demoversion. Kulttuurituottaja Hanna Nyman Vantaan kaupungilta kertoo, että mukaan voi liittää linkin esitysidean kuviin tai videoon.

Ideat herätetään eloon näyttämökatselmuksessa

Hakemusten perusteella valitaan 6–8 esitysehdotusta näyttämökatselmukseen, joka järjestetään Seikkailupuistossa Turussa 21.9. Näistä taiteen ammattilaisraati valitsee vuoden 2019 ITU-esityksen.

– Raati kiinnittää huomiota teoksen ideaan ja toteutettavuuteen. Lisäksi tärkeää on, että tekijät seisovat esityksensä takana, että he uskovat ideaansa ja ovat siitä innostuneita, kulttuurituottaja Katariina Metsälampi Helsingin Annantalosta sanoo.

Vuoden 2018 ITU-esitykseksi valittiin Koivuhiiri ja päästäinen. Kuva: Grus Grus ry

Vanhan ja uuden yhdistelmä puhutteli

Vuoden 2018 ITU-esitykseksi valittiin Sofia Molinin ja Ville Kurjen tulkinta Esko-Pekka ja Tuula Tiitisen sadusta Koivuhiiri ja päästäinen. Se luottaa piirtämiseen ja perinteiseen tarinankerrontaan, ja se on kerännyt katsomot täyteen niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Esitys on versioitu suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi. Tänä keväänä sitä on ollut mahdollista nähdä teatteri Grus Grusin näyttämöllä Turussa.

– Raati ihastui moderniin tekotapaan. Koivuhiiri ja päästäinen on joka näytöksessä uusi ja uniikki, visuaalinen taideteos. Esiintyjien visio toteuttamistavasta on vahva, Nyman kertoo. Metsälampi lisää, että vanhojen tuttujen elementtien yhdistäminen uusiin tekivät esityksestä kiinnostavan.

Tukea ja mahdollisuuksia

Valitulle ITU-esitykselle myönnetään 8000 euron tuotantotuki. Mukana olevat lastenkulttuurikeskukset ostavat valmiista teoksesta yhteensä vähintään 10 näytöstä, mukaan lukien sen vuoden 2019 aikana pidettävän ensi-illan. Näytösten määrä riippuu siitä, kuinka teos mukautuu erilaisiin esitystiloihin, esimerkiksi teatterifestivaaleille.

Varsinaisen ITU-esityksen lisäksi raati voi valita Pikku-ITU -esityksen, jolle myönnetään 3000 euron tuotantotuki. Tätä esitystä lastenkulttuurikeskukset ostavat yhteensä vähintään neljän näytöksen verran. Metsälampi kertoo, että Vuoden 2016 Pikku-Iduksi valittu Krepsko-ryhmän AnnaBerthaCecilia kutsuttiin juuri esitettäväksi Minifest festivaalilla Rostov-on-Donissa Venäjällä.