Ikääntyneiden testipäivässä voi kävely- ja tasapainotestauksen ohella saada tietoa, miten päivittäisistä arjen toiminnoista suoriutuu, vaikka ikää karttuu. Testit soveltuvat erityisesti vähän tai satunnaisesti liikkuville, joten tule rohkeasti mukaan, vaikka et olisi aikoihin liikkunut. Testipäivä pe 27.4. klo 9.15 - 12.30 Kupittaan urheiluhallissa. Tervetuloa!

Testipäivä 70 vuotta täyttäneille jo vuodesta 2009

Testipäivässä kuntoaan voi testata porraskävelyssä ja kestävyyttä kilometrin matkan kävelyssä. Testien aikana selviää myös mm. käden puristusvoima, tasapaino ja jalkojen lihasvoima.

Tarjolla on myös liikuntaneuvontaa ja -ohjausta, jotta toimintakykyä voidaan pitää yllä ja parantaa.

Päivää järjestävät yhteistyössä Turun kaupungin lääkinnällinen kuntoutus ja liikuntapalvelukeskus. Mukana on myös järjestöjä: SPR on järjestänyt ensiavun ja he vastaavat myös kanttiinista. Liikuntapalvelukeskuksen vapaaehtoiset vertaisliikuttajat ovat myös mukana avustamassa. 

Lisätiedot:

p. 050 554 6224

Ikääntyneiden testipäivä 27.4.2018 klo 9.15 - 12.30 Kupittaan urheiluhallissa

Lihasvoimaa ja liikkumiskykyä arkeen

Testipäiviä järjestetäänjoka vuosi. Päivä alkaa olla jo monelle tuttu ja siitä kysellään. Uudet kävijät ovat useimmiten juuri 70 vuotta täyttäneitä. Testipäivässä vierailee keskimäärin parisataa testattavaa.

Testausmahdollisuuksien ohella päivässä voi saada tietoa mm. kestävyyskunnosta, lihasvoimasta ja tasapainosta.

Esimerkiksi tasapainohallinnan testi on UKK-instituutin ohjeistuksen mukainen. Siinä testataan takaperin kävelyä maahan piirretyllä suoralla viivalla. Aika ja kuljettu matka ratkaisee suorituksen, kun sitä verrataan aiempien vuosien tulokseen. Lisäksi tarjolla on vinkkejä liikunnan harrastamiseen ja kotiharjoitteluun.

Testit soveltuvat erityisesti vähän tai satunnaisesti liikkuville. Myös apuvälineen käyttäjät voivat osallistua päivään.

- Kaiken kuntoiset voivat tulla testailemaan, sillä täällä ei tarvitse suorittaa, vaan jokainen tekee sen minkä pystyy, toteavat apulaisosastonhoitaja Tiina Pitkänen ja asiantuntijafysioterapeutti Anna Kaisa Ojala lääkinnällisestä kuntoutuksesta sekä Roosa-Mari Neitola liikuntapalvelukeskuksesta.

- Testattavat saavat liikunnan ja kuntoutuksen ammattilaisilta henkilökohtaisen palautteen, Anna Kaisa Ojala lisää.

- Samalla kysytään neuvoja myös kotona olevalle, ei välttämättä niin hyväkuntoiselle puolisolle, Tiina Pitkänen kertoo.

   

Tasapainoa testataan mm. kävelemällä viivaa pitkin takaperin.

Hyötyliikunta kunniaan

Testipäivään viime syyskuussa osallistunut turkulainen Eila Laurila on hyötyliikunnan puolestapuhuja.

- Olen poiminut mustikoita syksyn aikana 60 litraa ja nyt on vuorossa puolukoiden poimiminen, hän kertoo.

- Tämä on jo kolmas kerta, kun osallistun testipäivään. Tasapainokävely on kaikkein hankalin, mutta hyvin se tälläkin kertaa sujui.

Viime vuoden tulokset olivat myös Eila Laurilan mukana.

- On kiva verrata, ovatko tulokset pysyneet samalla tasolla.

Tähän juuri kannustetaankin.

- Jos on aiemmin osallistunut testipäivään, lomake kannattaa ottaa mukaan. Näin tuloksista saa kaiken hyödyn irti ja voi paremmin nähdä oman tilanteensa, Pitkänen kertoo.

Kaikilta osallistujilta kerätään testipäivissä palautetta ja se myös pyritään ottamaan huomioon tulevia päiviä suunniteltaessa.

   

Testipäivän tulokset merkitään ylös ja niitä voidaan verrata myös aiempien vuosien tuloksiin. Testipäivässä suorittaminen ei kuitenkaan ole tärkeintä, vaan jokainen tekee sen minkä pystyy.