Turku on upea ulkoilukaupunki. Kesällä se näyttää parhaat puolensa. Suurin osa ulkoilumahdollisuuksista on kaikkien ulottuvilla, koska tahansa ja useimmiten vielä maksutta. Muuta ei useinkaan tarvita kuin kengät jalkaan ja suunta ovesta ulos.

Nyt käynnistyvässä Koko Turku ulkoilee -kampanjassa nostetaan esille Turun monet ulkoilumahdollisuudet ja muistutetaan arkiliikunnan merkityksestä. Liikunnan ei aina tarvitse olla hikipäässä urheilupaikoilla rehkimistä. Omaa hyvinvointia voi parantaa pienillä arjen valinnoilla. Luonnon voi esimerkiksi ottaa osaksi arkeaan valitsemalla reitin työpaikalle, kouluun, kauppaan ja harrastuksiin siten, että matka kulkee puistojen, metsien tai jopa rantojen kautta. Tutkimusten mukaan fyysinen suoritus ulkona ei edes tunnu yhtä raskaalta kuin sisällä. Luonto myös elvyttää ja auttaa palautumaan stressistä.

– Luontoympäristö on eri-ikäisille helposti saavutettava monipuolinen liikuntapaikka. Lisäksi kaikilla on varallisuudesta riippumatta mahdollisuus hyödyntää ulkoilun ja luonnon tarjoamia mahdollisuuksia eri puolilla kaupunkia, vinkkaa liikuntapalvelupäällikkö Minna Lainio-Peltola Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksesta.

Joskus on hyvä vaikka katsoa omaa kotikaupunkia turistin silmin ja nähdä uudella tavalla kadut, kauniit puistot, vehreät metsät ja erilaiset mahdollisuudet veden äärellä.  Kampanjassa nostetaan Turun ulkoilumahdollisuuksia neljän teeman kautta: urbaanin kaupunkiympäristön lisäksi löytyy niin metsiä, puistoja kuin vettäkin.

Kaupunkiympäristöä voi tutkia mm. Kulttuurikuntoilukarttojen avulla. Metsiin pääsee turvallisesti tutustumaan mm. Paavonpoluilla, suunnistamalla tai opastetuilla vaelluksilla. Puistoissa on tarjolla vaikkapa aikuisten leikkipuistojumppia ja ulkokuntoilulaiteopastuksia. Vedestä pääsee nauttimaan mm. maauimaloissa, uimarannoilla ja vaikkapa melomalla.

Koko Turku ulkoilee -kampanja jatkaa jo aiempaa Koko Turku liikkuu -kampanjointia tuomalla esille erityisesti keväällä ja kesällä hyödynnettäviä aktiivisen arjen mahdollistavia liikuntapaikkoja, Lainio-Peltola toteaa.