Islannin presidentti Guðni Johannessón ja hänen puolisonsa Eliza Reid vierailivat Turussa 17.5.2018. Päivän aikana presidenttipari vieraili start-up-yhteisö SparkUpissa, Turun yliopistolla, Turun linnassa, Åbo Akademissa, Forum Marinumissa ja vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa.

Islannin presidentti Guðni Th. Jóhannesson saapui valtiovierailulle Suomeen puolisonsa Eliza Reidin kanssa 14.–17. toukokuuta 2018. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä puolisonsa Jenni Haukion kanssa.

Vierailun Turun osuudessa esiteltiin niin Turun alueen yrityskenttää ja start-up-toimintaa kuin KiVa Koulu -hanketta, Turun linnaa ja Åbo Akademia. Vierailu päättyi kierrokseen Forum Marinumissa. Turun linnan lounasta emännöi kaupunginjohtaja Minna Arve. Hän näkee Islannin sekä Turun ja Suomen välillä paljon uusia yhteistyömahdollisuuksia.

- Turulla ja Lounais-Suomella on jo nyt paljon osaamista ja merkittävää yritystoimintaa kiertotaloudessa, cleantechissa ja vihreässä kasvussa. Voimme ammentaa niihin asioita myös Islannista, joka on niin ikään ympäristöystävällisissä ratkaisuissa edelläkävijä ja jolla on kansakuntana suurin uudistuvan energian käyttöaste, Arve sanoo.

Kiva Koulu -yhteistyö aluille

Presidenttiparille esiteltiin Turun yliopistossa erityisesti Kiva Koulu -hanketta, professori Christina Salmivallin johdolla. Lopuksi Islannin yliopisto sekä Turun yliopisto ja Finland University allekirjoittivat yhteistyöpöytäkirjan, jonka pohjalta muun muassa Kiva Koulun menetelmiä voidaan ryhtyä toteuttamaan myös Islannissa.

- Emme voi vain katsoa sivusta, vaan jokaisen meistä on taisteltava kaikenlaista kiusaamista vastaan kaikilla elämänalueilla, presidentti Johannessón linjasi.

Presidentti Johannessón kirjoittamassa nimeään yliopiston vieraskirjaan. Vieressä rehtori Kalervo Väänänen. Kuva: Hanna Oksanen / TY

Elävää historiaa ja positiivista patriotismia

Åbo Akademin vierailulla keskityttiin teemaan "Elävä historia", johon alustuksen piti siviiliammatiltaan historiantutkijana toimiva presidentti Johannessón.

Alustusta seuranneessa paneelissa pohdittiin myös historian tutkimuksen ja tieteen populisoimista ja elävöittämistä, historioitsijoiden vastuuta sekä pohjoismaista historiaa vuodesta 1918 aina nykypäivään asti.

- Pohjoismaat ovat upea brändi, jota tulisi hyödyntää. Mutta osa tarinaamme ovat myös kaikki historian negatiiviset tapahtumat, joita ei tule lakaista maton alle. Ne toisaalta myös tekevät tarinoistamme kiinnostavia, presidentti Johannessón pohti.

Turku inspiroi

Presidenttiin teki vaikutuksen etenkin Turun talouskasvu ja huipputeknologia, kestävä kehitys ja cleantech.

-Pähkinänkuoressa päivä antoi hyvän katsauksen sekä Turun tulevaisuuteen että menneisyyteen. Koin myös tärkeäksi vierailuni korkeakouluissa ja etenkin ruotsinkielisessä yliopistossa Åbo Akademissa. Islannilla ja Suomella on paljon hienoa yhteistyötä korkeakoulujen välillä. Tietysti toivon että olisin voinut viettää enemmän aikaa Turussa! presidentti Johannessón summasi.

Islannin presidenttipari tutustui vierailun lopuksi Forum Marinumiin toimitusjohtaja Tapio Maijalan johdolla. Kuva: Samu Valleala

 

Asiasanat: