Turussa ikäihmisten kotihoidosta ja arjen sujumisesta huolehditaan 21 alueella. Vierailemme Suikkilassa, jossa lähihoitaja Linda Uiton aamuvuoro alkaa klo 7.00. Päivä käynnistyy toimistosta, josta hän hakee käynneillä tarvittavat tiedot ja tarvikkeet.

Lisätiedot

Valtakunnallisena vanhustenhoidon tavoitteena on lisätä ikäihmisten kotona asumista. Tavoitteen toteutumiseen tarvitaan mm. toimivaa kotihoitoa ja sitä tukevia palveluita mm. tilapäishoitoa ja kuntouttavaa toimintaa.

Turun kotihoidossa on yhteensä n. 610 työntekijää ja 2810 säännöllisen palvelun asiakasta.

Suikkilassa kotihoidon asiakkaita on n. 120. Osan luona käydään monta kertaa päivässä ja osan luona muutaman kerran viikossa. Asiakkaissa on paljon muistisairaita.

Työntekijöitä: Esimies + 28 vakanssia, joista 2 määräaikaisia.

Lindan päivän ensimmäisellä käynnillä suunnataan Martin luo. Hyvien huomenien jälkeen syödään aamupalaa, otetaan lääkkeet ja vaihdetaan kuulumiset.

Kun kello on 10, Linda on käynyt jo kolmen asiakkaan luona. On varmistettu aamulääkkeiden ottaminen, syöty aamupalaa, pesty hammasproteesit, keitetty kahvit ja tehty voileivät, lisätty kipuvoidetta särkevään olkapäähän, haettu postit, tiskattu ja viety roskat jne. Alueen asiakkaat ovat Lindalle jo tuttuja ja Linda on tuttu heille. Osalle asiakkaista Linda toimii omahoitajana ja heidän tilanteensa hän tuntee paremmin.

Lindan työhön kuuluu kodin askareita tiskaamisesta kahvin keittoon sekä ruuan lämmittämiseen unohtamatta lääkkeiden jakamista ja verenpaineen mittaamista sekä kaikkea muuta vastaan tulevaa.

 

 

Anne-Maija Nurminen (vas.) ja Linda Uitto tutustuvat ennen päivän käyntejä vielä Omakirjasto-hankkeen mahdollisuuksiin.

Lindan opiskellessa lähihoitajaksi hän oli suuntautumassa lasten parissa tehtävään työhön, mutta lopulta kokeilu kotihoidossa muutti mielen. Nyt hän on työskennellyt Suikkilassa kolme vuotta.

- Liikkuvuus on työn parhaita puolia. Työtä voi myös itse suunnitella – on toki asioita, jotka on hoidettava tiettynä aikana, esimerkiksi kerhoihin lähdöt ja insuliinihoidot, mutta muuten päivää pystyy vaikuttamaan, Linda Uitto lisää.

Airan luona käydessä ei ehdi pitkästyä. Hän kertoo työstään ompelijana Kestilässä. Hän muistelee myös nuoruuttaan, jolloin joka ilta käytiin tansseissa, mutta töihin tultiin silti aamulla seitsemältä. Aira kiittelee samalla kotihoidolta saamaansa apua.

Uusia tuulia

Muutamille Suikkilan kotihoidon asiakkaille tarjoutuu mahdollisuus osallistua omakirjasto-hankkeeseen.

- Asiakas saa käyttöönsä laitteen, jolla hän voi seurata esimerkiksi jumalanpalveluksia ja kuunnella filharmonisen orkesterin konsertteja. Laitteen käytössä opastavat opiskelijat, Linda kuvaa.

Muutaman vuoden kotihoidon työntekijöillä on ollut käytössä mobiililaite. Kun asiakkaan luo saavutaan, laitteella osoitetaan seinässä olevaan tunnisteeseen. Laitteen sovellukseen kirjataan myös kaikki asiakkaan luona tehtävät toimenpiteet.

Menumat-ateriapalvelu on tarjolla kotihoidon asiakkaille, mutta Suikkilassa myös henkilökunta on ollut innokas hyödyntämään valmisateriamahdollisuutta lounastauoillaan.

Myös palotarkastaja vierailee tänä keväänä kotihoidon alueilla kartoittamassa kotien paloturvallisuutta ja asiakkaiden mahdollisuuksia poistua kotoaan tulipalon syttyessä.

Lindan aamuvuoro loppuu klo 15.00. Iltavuoro on tullut töihin paria tuntia aiemmin. Seuraavana aamuna työt taas jatkuvat. Kotihoidon työntekijät ovat aina liikkeellä vuorokauden ja vuoden ympäri.

Martti lähtee Lindan mukaan viemään roskat.
 

Katso videoilta Kristiina Wirkkalan ja Linda Uiton työpäivän tunnelmia.



/>

Asiasanat: