Pax Navis, koko perheen veneily- ja Saaristomeri-tapahtuma, järjestetään Ruissalon Telakalla torstaina 24.5. klo 17–20 osana Turun kaupungin Jokisataman avajaisia. Pax Navis -tapahtuma tarjoaa tietoa vastuuullisesta vesillä liikkumisesta ja Saaristomeren suojelusta, ja julistaa Saaristomeren veneilyrauhan.

Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki, vesiteitse tai maitse. Saaristomeren vesillä liikkuville laituripaikka on tapahtuman aikana maksuton, kuten itse tapahtumakin. Ohjelmaan sisältyy mm. toiminnan, veneiden ja laivojen esittelyä sekä elävää musiikkia. Lisäksi lapsille on varattu oma piirustusnurkkaus. Tapahtuman isoin alus on parkki Sigyn, jonka restaurounnin asiantuntijat ovat paikalla klo 18–20. Yleisö pääsee tutustumaan myös partiopurjehtijoiden veneisiin ja Turun Meripelastusyhdistyksen Pv ABSO -alukseen. Saaristomeren kansallispuisto esittelee eri mahdollisuuksista päästä saaristoon, myös ilman venettä, ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n edustaja kertoo vastuullisesta veneilystä ja heidän työstään merten roskaantumista vastaan. Nuorille ohjelmassa on valokuvauskilpailu, jonka voittaja julistetaan kello 19.

Tapahtuman nimi, Pax Navis, on latinaa ja viittaa rauhaan ja veneilyyn. Rauhanjulistuksen lukee ja vesilläliikkujat siunaa kello 18 Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen. Rauhanjulistus muistuttaa vesilläliikkujia vastuullisen veneilyn, luonnon kunnioittamisen, hädässä olevien auttamisen ja muiden vesilläliikkujien huomioinnin tärkeydestä. Kirkkoherra Jouni Lehikoinen saapuu kello kuudeksi telakalle Turun meripelastusyhdistyksen meripelastusalus Pv ABSOlla. Musiikkiesityksestä vastaa Jazz City Turku.

Tapahtuman järjestäjiä ja talkoolaisia yhdistää huoli Saaristomeren tilasta. Toinen asiakokonaisuus liittyy vastuulliseen veneilyyn ja turvallisuuteen. Jos tapahtuman tuotot ovat kuluja suuremmat, lahjoitetaan ylijäämä Saaristomeren suojeluun.

Tapahtumaan suositellaan saavuttavan omalla veneellä, polkupyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla. Fölin vessibussilla pääsee paikan päälle vesiteitse ja tavallisilla busseilla maitse. Omat autot kannattaa jättää parkkiin Hevoskarintien rinteeseen.

Lisätietoja:

Asiasanat: