Sosiaalista kuntoutusta kotona asuville vanhuksille tarjoava Kurjensiipi on nyt toiminut viitisen kuukautta Kurjenmäkikoti 1:n yläkerrassa. Kurjensiivessä on parhaillaan kuntoutusjaksolla 12 asiakasta. Tavoitteena on kasvattaa asiakaspaikkoja vähitellen 18:aan.

Yhteystiedot

- Turusta puuttui yksikkö, joka tarjoaisi myös ikäihmisen sosiaalisia voimavaroja tukevaa kuntoutusta ja tukisi osaltaan vanhusten kotona pärjäämistä. Tyypillinen asiakkaamme selviää kotona kotihoidon tai omaishoidon turvin, mutta jollekin on herännyt huoli, että asiat eivät oikein suju. Kuntoutusjakson tavoitteena on saada asiakas siihen kuntoon, että kotona asumista saadaan pitkitettyä, yksikön esimies Johanna Uusitalo kertoo.

Pääasiassa kuntoutukseen tulevat asiakkaat ovat joko kotihoidon tai omaishoidon asiakkaita. Keskimääräinen hoitoaika osastolla on ollut 30 vuorokautta. Enimmillään se voi olla 3 kk.

- Asiakaskuntamme on laaja ja he ovat toimintakyvyltään vaihtelevassa kunnossa. Meille pääsee kotihoidon hoitajan ja lääkärin tai omaishoidon työntekijöiden lähettämänä.

Asiakkaiden ongelmat moninaisia

Kuluneen viiden kuukauden aikana Kurjensiivessä on kuntoutettu 45 asiakasta. Suurin osa heistä on kotiutunut kotiin, osa on sijoitettu suoraan Kurjensiivestä pysyvään hoitopaikkaan. Jonotusaika Kurjensiiven kuntoutukseen on 3-6 viikkoa riippuen asiakkaan akuuteista tarpeista. Lääkäri on osastolla kahtena päivänä viikossa.

- Tulijoita on koko ajan. Osastomme lääkäri tekee alkuselvityksen ja omaiset otetaan mukaan hoitosuunnitelman tekemiseen. Monella asiakkaalla ongelmat ovat hyvin moninaisia. Muistisairaita on paljon. Asiakkaiden kanssa harjoitellaan kaikenlaisia arjen asioita, ruuanlaittamisesta tasapainon ja lihakunnon harjoittamiseen.

Osaston harjoituskeittiössä asiakkaat tekevät toimintaterapeutin kanssa ruokaa ja yhdessä käydään lähikaupassa tekemässä tarvittavat ostokset. Asiakkaat pääsevät mukaan myös pyykinpesuun. Kuntosalilla vahvistetaan fysioterapeutin ohjauksessa lihaskuntoa ja tasapainoa.

- Kehitettävää on vielä jatkokuntoutuksessa, ettei täältä osastolta lähdön jälkeen tulisi katkosta ja kunto pääsisi romahtamaan. Jonkinlainen päiväkuntoutus olisi hyvä jatko toimintaamme.