Laatutunnustus myönnettiin The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun.

Kaupungin strategisen johtamisen malli on eurooppalaisittainkin tarkasteltuna ainutlaatuinen. Mallin perustana on kaupungin strategiahierarkia, joka sitoo strategian keskeiset elementit toisiinsa ja luo strategialle yhteisen käsitteistön. Strategiahierarkian avulla käytännössä kaikki toiminta sekä toiminnan ja talouden seuranta voidaan johtaa strategiaan.

Strategian lähtökohtana ovat asiakastarpeet ja sekä toimintaympäristöstä aiheutuvat muutostarpeet ja velvoitteet. Strategiakokonaisuuden ytimen muodostavat Kaupunkistrategia sekä strategiset ohjelmat, jotka viedään käytäntöön koko kaupunkikonsernin kattavan sopimusohjauksen kautta.

Strategian toteutumista seurataan

Arvioinnissa kiiteltiin erityisesti strategisen johtamisen mallin osallistavuutta ja vuorovaikutusta eri sidosryhmien kanssa. Yhteisesti määritetyt tavoitteet ovat ymmärrettävät ja selkeästi viestittävissä. Tavoitteisiin on liitetty mittarit, joita seurataan säännöllisesti.

- Strategioita arvostellaan usein siitä, että ne eivät toteudu käytännössä ja että niillä ei ole todellista vaikuttavuutta. Sen lisäksi, että olemme laatineet kaupungin strategiset linjaukset laajalla yhteistyöllä, olemme tehneet paljon työtä linjausten toteuttamisen mahdollistamiseksi. Saamamme tunnustus osoittaa, että olemme oikealla polulla. Se innostaa jatkamaan, sanoo kaupungin strategia- ja kehittämisjohtaja Jussi Vira.

Turulle jo toinen vastaava tunnustus

Strategisen johtamisen mallin saama laatutunnustus on jatkoa kaupungin pitkäjänteiselle laatutyölle, joka toi viime vuonna kaupungin kehittämismallille vastaavanlaisen laatutunnustuksen.

- Haluamme ottaa laatutyön osaksi kaupungin johtamista. Arviointien kautta saamme arvokasta näkemystä kehittämisponnistelujemme tueksi ja kehittämistoiminnasta tulee samalla tavoitteellisempaa ja tuloksellisempaa, Vira toteaa.