Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 27.6. Kokouksessa käsitellään mm. mahdollisuutta hankkia lähimaksun mahdollistava järjestelmä ja esteettömyyskokeilua, joka koskee rollaattorin kanssa liikkuvia.

Fölin maksujärjestelmän laajentaminen lähimaksuihin

Lautakunnalle esitetään lähimaksun busseissa mahdollistavan maksujärjestelmälaajennuksen hankkimista. Järjestelmä toimii niin, että asiakas näyttää lähimaksuominaisuudella varustettua pankki- tai luottokorttia bussissa lukijalaitteelle, joka rekisteröi kortin. Veloitus tehdään suoraan pankkitililtä matkan päätyttyä.

Myös viikoittaisia tai kuukausittaisia veloituksia voidaan tehdä. Lähimaksamisen uskotaan lisäävään joukkoliikenteen käyttöä ja helpottavan matkantekoa.

Fölissä on ainoana Suomessa käytössä tunnistepohjainen lippu- ja maksujärjestelmä, ja siksi siihen on mahdollista liittää lähimaksuominaisuus.

Rollaattorien esteettömyyskokeilu

Lautakunnalle esitetään, että Föli toteuttaa 24.9. alkaen vuoden mittaisen maksuttomuuskokeilun rollaattoria käyttävien henkilöiden kulkemisen helpottamiseksi. Kokeilu toteutettaisiin arkisin kello 9-13 kaikessa Föli-liikenteessä.

Lautakunta pyysi keväällä lausunnot Föli-alueen kunnilta kokeilun järjestämisestä. Kaikki kunnat olivat valmiit hyväksymään kokeilun ja myös sen, että lautakunta päättää jatkotoimenpiteistä.

Föli-liikenteen yksinoikeudensuoja

Lautakunnalle tuodaan tiedoksi, että joukkoliikenne on yksinoikeudella suojattua Föli-kunnissa myös uuden liikennepalvelulain tullessa voimaan heinäkuussa. Yksinoikeussuoja koskee myös nykyisiä hankintapäätöksiä ja sopimuksia.

Yksinoikeuspäätöksellä toimivaltainen viranomainen voi päättää järjestetäänkö joukkoliikenne markkinaehtoisesti vai EU:n palvelusopimusasetuksen mukaisesti. Föli-liikenne on alusta alkaen järjestetty palvelusopimusasetuksen mukaisesti eikä tähän ole tulossa muutosta.

Koko esityslista netissä: http://ah.turku.fi/tksjlk/2018/