Kun vanhusta itseään tai omaista alkaa huolettaa jokin asia vanhuksen arjessa, oikea apu löytyy läheltä. Palveluohjaajiin voi ottaa yhteyttä soittamalla senioripuhelimeen, tulemalla paikan päälle ikäihmisten palvelutorille Poijuun tai vaikka sähköpostilla.

- Usein pelkkä neuvonta riittää, mutta tarvittaessa palveluohjaaja voi tulla vanhuksen kotiin kotikäynnille. Silloin selvitetään vanhuksen toimintakykyä ja tehdään jatkosuunnitelma. Olisi hyvä, jos vanhuksen omainen voisi olla mukana, palveluohjauksen päällikkö Eira Helin kertoo.  

Palveluohjaajat kertovat asiakkaille erilaisista mahdollisuuksista, kuten ateriapalvelusta, turvapuhelimesta tai siivouspalvelusta, ja tarpeen mukaan vanhus voidaan ohjata myös kotihoidon piiriin. Joskus neuvotaan esimerkiksi senioreille suunnatuista liikuntapalveluista tai muista aktiviteeteista. Paljon kysellään myös Kelan tuista ja niiden hakemisesta. 

Turku on nykyään osa KomPAssi-hanketta, jonka mukaisesti koko Varsinais-Suomen maakunnan palveluohjaus toimii yhteistyössä ja asukkaat saavat neuvontaa yli kuntarajojen. Neuvonta on kaikille maksutonta, ja lisäksi sotaveteraanit ja sotainvalidit voivat saada tukipalveluja maksutta.

Palvelutarpeen arvioinnissa selvitetään vanhuksen avuntarve ja saatavilla olevat palvelut. 

Aikaa ja vastauksia

Palveluohjaaja Christa Lindholm muistuttaa, että palveluita on hyvä hakea jo hyvissä ajoin ennen kuin toimintakyky on heikentynyt.  

- Joskus vanhus kokee vaikeaksi ottaa apua vastaan, mutta asiat yleensä vaikeutuvat entisestään, jos odotetaan liian pitkään, Lindholm sanoo.  

Joskus etenkin omaiset kaipaavat myös yksinkertaisesti vuoropuhelua. Vanhuksen kunnon huononeminen voi tulla yllätyksenä, ja silloin palveluohjaajat voivat toimia myös henkisenä tukena. Vanhuksia itseään taas saattaa huolettaa, että he jäävät ongelmiensa kanssa yksin eikä kukaan tiedä heidän avun tarpeestaan.  

- Saamme palautetta, että oli hienoa kuulla eri vaihtoehdoista ja saada keskustella jonkun kanssa. Se tuntuu palkitsevalta, Lindholm sanoo.

Kuvassa: Kun vanhusta itseään tai omaista alkaa huolettaa jonkin asia vanhuksen arjessa, oikea apu löytyy läheltä. Palveluohjaajiin voi ottaa yhteyttä soittamalla senioripuhelimeen,  tulemalla paikan päälle ikäihmisten palvelutorille Poijuun tai vaikka sähköpostilla.

Teksti on julkaistu Kaupunkilehti Turkulaisen Seniori-liitteessä 16.6.2018.