Yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen seura (Ykes ry) järjestää Suomen ensimmäisen kansainvälisen ihmistieteellisen eläintutkimuksen konferenssin ja tarjoaa 6.8.2018 klo 16.30 maksuttoman yleisöluennon, jossa puhuu palkittu tietokirjailija, konferenssin pääpuhuja Helena Telkänranta.

Avoin yleisöluento

Konferenssin yhteydessä järjestetään yleisöluento, joka avaa yleisölle konferenssin sisältöä.

  • Paikka: Turun pääkirjaston Studio 
  • Aika: 6.8.2018 klo 16.30
  • Luento on maksuton, eikä se vaadi ennakkoilmoittautumista.

Turun yliopistolla 7.–9.8.2018 järjestettävä (Un)Common Worlds – Human-Animal Studies -konferenssi tuo Turkuun elokuussa 260 ihmistieteellisen eläintutkimuksen asiantuntijaa. Konferenssissa pureudutaan ihmisten ja eläinten jaettuihin ja jakamattomiin maailmoihin. Teemaa käsittelevät tutkijat ympäri maailman mm. yhteiskuntatieteen alalta, humanistisista tieteistä ja luonnontieteen alalta.

Konferenssin ohella Yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen seura (Ykes ry) järjestää kaikille avoimen yleisöluennon Turun pääkirjaston Studiossa maanantaina 6.8.2018 klo 16.30. Tilaisuudessa puhuu eläintieteilijä ja palkittu tietokirjailija Helena Telkänranta teemalla ”Mitä tiede nykyään tietää eläinten älykkyydestä ja tunteista?”

Eläinten kokemusmaailma on monelta osin hyvin erilainen kuin meidän. Yleisöluento tarjoaa aitiopaikan ajantasaiseen tutkimustietoon eläinten kokemusmaailmasta. Tutkijat ovat viime vuosikymmeninä saaneet selville paljon uutta tietoa siitä, millaista on olla eläin. Esimerkiksi älykkyyttä on monenlaista, ja perinteisesti älykkäimpinä pidetyt eläinlajit ovat uusien tutkimusten myötä saaneet yllättäviä haastajia. Eroja on myös aistimaailmassa: monet eläimet pystyvät esimerkiksi aistimaan kompassisuunnat ja näkemään sellaisia värejä, jotka ovat meille tuntemattomia. Eläinten tunteiden tutkimuksissa on puolestaan havaittu, että yllättävänkin monenlaiset eläinlajit kokevat perustunteita kuten iloa, surua tai leikkisyyttä.

Helena Telkänranta tutkii eläinten käyttäytymistä ja kokemusmaailmaa Helsingin yliopistossa sekä Bristolin yliopistossa Iso-Britanniassa. Hän on myös palkittu tietokirjailija, joka tunnetaan mm. kirjoistaan "Millaista on olla eläin?" ja "Eläin ja ihminen - mikä meitä yhdistää?"

Konferenssi on toteutettu Koneen Säätiön, Varsinais-Suomen Kulttuurirahaston, Tieteellisten seurain valtuuskunnan, Turun kaupungin ja Turun yliopiston tuella.

Lue lisää konferenssista Meet Turku -sivustolta:

Kuvassa: Yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen seuran (YKES) hallituksen jäsenet Otto Latva, Heta Lähdesmäki ja Jouni Teittinen 
Kuva: Mika Okko

Lisätietoja kongressikaupunki Turun palveluista:

Asiasanat: