Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion merilinja täyttää tänä vuonna 10 vuotta, ja sen kunniaksi lukiolaiset purjehtivat Norjan Bergenistä Shetlannin saarille 26.­­–31.elokuuta norjalaisella kolmimastoparkilla Statsraad Lehmkuhlilla.

Mukaan lähtee yhteensä yli 90 nykyistä ja entistä merilukiolaista sekä yhteistyökumppaneita. Nykyisiä opiskelijoita lähtee mukaan noin 50 ja jokaiselta menneeltä vuosikurssilta on myös mukana kattava joukko. Kymmenen vuoden aikana yhteistyötä on tehty monien eri tahojen kanssa. Mukaan juhlapurjehdukselle lähtee merikapteeneita kouluttavasta Aboa Maresta opiskelijoita ja henkilökuntaa. Forum Marinum lähettää kolme tutkijaansa tutustumaan elämään purjelaivalla, kaksi kadettia edustaa Merisotakoulua ja merivoimia. Turun yliopiston saaristomeren tutkimuslaitoksesta lähtee mukaan tutkija ja Metsähallituksesta meribiologi.

Purjehduksen aikana tutustutaan perinteiseen purjelaivaelämään, Pohjanmeren luontoon ja alueen historiaan. Mukana on muun muassa meribiologian tutkimusvälineistöä.

– Olemme kehittäneet koululaivapurjehduksia 10 vuotta, ja pääasiassa seilanneet Turun saaristossa ja viime vuosina Itämerellä. Jokainen merilukion vuosikurssi vierailee vuosittain museolaiva Suomen Joutsenella. Nyt lähdemme seilaamaan vuonna 1914 valmistuneella kolmimastoparkilla, joka on Suomen Joutsenen aikalainen ja vain hieman pienempi. Tuntuu aika mahtavalta, sanoo merilinjan koordinaattori, historian ja yhteiskuntaopin lehtori Christiane Ala-Nissilä.


Merilukiolaiset päivittävät reaaliaikaisesti blogia ja facebook-sivua matkan ajan.

Asiasanat: