Turku on upea ulkoilukaupunki. Löydä keskustan kadut, kauniit puistot, vehreät metsät, ja erilaiset harrastemahdollisuudet veden äärellä.

Lämmin kesä muuttuu syksyksi ja lomilta palataan arjen pariin. Mikä olisi tämän parempi ajankohta keskittyä omaan hyvinvointiin ja lähteä ulkoilemaan? Monipuolisia ulkoliikuntamahdollisuuksia riittää syksylläkin!

Tutkaile kaupunkia

Fillaroimaan

Lyhyiden etäisyyksien ansiosta Turussa on näppärä liikkua pyöräilemällä. Pyöräile hyötyliikunnan merkeissä, lähde leppoisalle pyöräretkelle tai kehitä kuntoasi pidemmällä matkalla. Jollet omista omaa pyörää, voit vuokrata tai lainata pyörän käyttöösi.

Viikko- ja maastopyöräilyä

Turun Latu järjestää viikko- ja maastopyöräilyä eritasoisille pyöräilijöille. Tiistaipyöräilyt sopivat hieman pyöräilyä harrastaneille. Lähtö on klo 18 tuomiokirkolta. Lauantaipyöräily puolestaan edellyttää hyvää pyöräilykuntoa. Lähtö on klo 10 tuomiokirkolta. Keskiviikkoisin ja lauantaisin voi myös lähteä mukaan maastopyöräilemään. Katso kaikkien pyöräilyjen ajankohdat ja osallistumisohjeet:

Kulttuurikuntoilua ympäri vuoden

Kulttuurikuntoilureiteillä voi yhdistää kulttuurin ja liikunnan ilon, kuunnella kiehtovia tarinoita menneestä ja oppia uutta kaupungista. Etsi kätketyt pikkupatsaat, tee retki rakkaustarinoihin, tai kohtaa kaupunki uusin silmin. Katso listaus kaikista kulttuurikuntoilureiteistä:

Ohjattua sauvakävelyä

Turun Latu järjestää kaikille avoimia aamupäivän sauvakävelyryhmiä ti klo 10. Reippaampaa tahtia kaipaaville sopii kuntosauvakävely ma klo 18. Molemmissa ryhmissä liikutaan kevyen liikenteen väylillä sekä luonto- ja metsäpoluilla. Otathan omat sauvat mukaan!

Pelaamaan kentille

Turussa on urheilukenttiä jalkapallon, koripallon, tenniksen, lentopallon, pesäpallon, petankin ja lukuisten muiden urheilulajien harrastamiseen. Lähes kaikkia kenttiä voi käyttää vapaasti ja maksutta, jos niillä ei ole varattuja vuoroja. Tarkista varaustilanne ja kenttätarjonta:

Kuntoile puistoissa

Leikkipuistojumpat jatkuvat

Syksyn leikkipuistojumpat ovat käynnistyneet ja kausi jatkuu 2.12. saakka. Jumppa on maksuton, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Jumpatessa hyödynnetään puiston välineitä ja vastuskuminauhaa toiminnallisiin liikkeisiin. Yhteistyössä ovat Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus ja Liiqquu Leikkipuistojumpat®. Katso jumppien tarkat ajat ja paikat:

Vinkkejä ulkokuntosaleille

Puistokuntosalilaitteet mahdollistavat lihaskunnon harjoittamisen ulkoilmasta nauttien. Ympäri kaupunkia sijaitsevilla ulkokuntoilulaitteilla pääset treenaamaan koko kehoa.

Tutustu ulkokuntoilulaitteiden käyttöön ohjevideon avulla tai ota mukaasi yksinkertaiset, kuvalliset laiteohjeet. Katso myös salien tarkat sijainnit:

Frisbeegolfaamaan

Vapaassa käytössä olevia frisbeegolfratoja löytyy mm. Lausteelta, Pansiosta ja Urheilupuistosta. Keskiviikkoisin kisataan frisbeegolfseura 7k:n viikkokisoissa Lausteen frisbeegolfpuistossa ja joka toinen maanantai vaihtuvalla lähiseudun radalla. Frisbeegolfin viikkokisat ovat kaikille avoimia ja sopivat eritasoisille heittäjille. Kisoissa myös aloittelijat saavat vinkkejä pelaamiseen. Viikkokisat jatkuvat syyskuun loppuun saakka.

Ulkoilutreffeille

Valtion Eläkkeensaajat VES-TURKU ry järjestää ulkoilutreffejä to klo 10–11.15. Ulkoilu sisältää kävelyä, sauvakävelyä ja ulkokuntoilulaitteilla harjoittelua. Tapahtuma alkaa lämmittelyliikkeillä ja päättyy loppuvenyttelyihin. Tapahtumapaikkana on Urheilupuisto.

Löydä lähimetsät

Lähiluontoon Paavonpoluille

Paavonpoluilla pääsee tutustumaan lähiluontoon ja kaupunkiympäristöön eri puolilla Turkua. Paavonpolut on merkitty sinisillä merkeillä puihin ja kiviin. Reitit löytyvät Citynomadi-sovelluksesta, jossa voit seurata etenemistäsi reaaliajassa ja tehdä erilaisia tehtäviä.

Vaellukselle

Venlojen vaellus on kaikille naisille tarkoitettu retkeilyyn, vaellukseen ja luontoliikuntaan keskittynyt yhteisö. Venlojen vaellus ei katso ikää, retkeilykokemusta tai vaadi uusia pro-varusteita.

Suunnistamaan

Suunnistaminen sopii kaikenikäisille luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille. Hirvensalon Heitto, Maarian Mahti ja Turun Suunnistajat järjestävät keskiviikkoisin Turku-Rasteja, joista voit valita mieluisasi neljästä ratavaihtoehdosta (vaativuusasteet: 2, 3, 4 ja 6 km). Karttamaksu on 7 €.

Turun Suunnistajilla on myös monipuolisia kiintorastistoja, jotka soveltuvat omatoimiseen harjoitteluun. 

Retkeilemään Kuhankuonoon

Kuhankuonossa on tarjolla yli 200 kilometriä opastettua reitistöä. Reitit johtavat mm. Vaskijärven luonnonpuistoon, Kurjenrahkan kansallispuistoon sekä Pukkipalon aarnimetsään. Haastavuus vaihtelee helpoista vaativiin, joten kaiken kuntoisille vaeltajille löytyy reittinsä.

Liiku veden äärellä

Vielä ehtii maauimalaan

Samppalinnan maauimala on avoinna syyskuun loppuun saakka. Ilmojen viilentyessä on lämmitetyissä altaissa miellyttävä pulikoida. Muista myös kesäkauden viimeiset kuutamouinnit, jotka polskitaan Samppalinnassa pe 14.9. klo 21–01.

Lisää vinkkejä

> Kirjoita etsi-kenttään: Koko Turku ulkoilee