Duncan Macmillanin kirjoittaman Ihmiset, paikat ja esineet -näytelmän pohjoismainen ensi-ilta oli Turun Kaupunginteatterissa lauantaina 1. syyskuuta.

Ihmiset, paikat ja esineet

Suomen kantaesitys 1.9.2018 klo 19
Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä
Liput: 18–39 € lippu.fi / Lippis / 02 262 0030

Ihmiset, paikat ja esineet nousi loppuunmyydyksi suursuosikiksi Lontoon West Endissa ja New Yorkin Broadwaylla. Näytelmästä pitivät sekä kriitikot että yleisö ja se keräsi useita palkintoehdokkuuksia. Suomen kantaesityksen ohjaa Johanna Freundlich.

–Tykkään ihmislähtöisistä ja -läheisistä tarinoista, joissa ei yksinkertaisteta asioita. Ihmiset, paikat ja esineet on juuri sellainen näytelmä, se antaa näyttelijöille tilaa tarkkanäköisiin tulkintoihin, pohtii Freundlich.

Esitys on kiihkeärytminen, suoraa puhetta ja kiinnostavia naisrooleja sisältävä – ja kuten Macmillanin näytelmät yleensä, tämäkin draama haastaa katsojan teemallaan. Keskiössä on kamppailu päihderiippuvuuden kanssa. Näytelmän katse on kuitenkin lämmin, ja terävä dialogi antaa tilaa myös huvittumiselle ja naurulle. 

Koukuttava draama naisnäyttelijästä

Tarinan polttopisteessä on nuori näyttelijä Emma, joka ei halua eroon päihderiippuvuudestaan. Päihteet ovat Emmalle tapa kestää pettymyksiä tuottavaa todellisuutta ja roolit niin lavalla kuin siviilissäkin keino paeta omaa itseä. 

Näytelmässä etsitään mm. arjen sietokykyä.

Kulissien romahdettua edessä on kuitenkin päihdevieroitus ja rooleista luopuminen. Pääroolissa nähdään ensimmäistä kertaa Turun Kaupunginteatterissa vieraileva Pihla Maalismaa.

–Samaistun suuresti Emmaan, enkä vain siksi, että hänkin on näyttelijä. Maailma on monimutkainen paikka, ja moni asia tuntuu olevan raiteiltaan. On oikeastaan helppo ymmärtää, miksi ihmiset haluavat vetää pään täyteen. Kuitenkin samalla tulee helposti tuhonneeksi ihmissuhteita ja kadottaneeksi itsensä, kertoo Maalismaa.