Kulttuurikortilla pääset seuraamaan Turun filharmonisen orkesterin kenraaliharjoituksia maksutta! Kenraaliharjoitukset alkavat klo 11.00.

Kenraaliharjoitusten kesto vaihtelee. Kenraaliharjoituksessa soitetaan illan konsertin ohjelma yleensä esitysjärjestyksessä. Kenraalin tarkoituksena on harjoitella läpimenonomaisesti koko konsertti.

Kapellimestarista ja ohjelmistosta riippuen kenraaleissa harjoitellaan joskus myös osia tai stemmoja tai osa ohjelmistosta jätetään pois tai soitetaan kevyemmin.

  • Kenraaliharjoitukset Turun konserttitalolla, Aninkaistenkatu 9, jollei toisin mainita.
  • Konserttitalon ovet avataan n. klo 10.30
  • Salin ovet avataan vasta muutamaa minuuttia ennen harjoituksen alkua.
  • Harjoitukset alkavat klo 11.00, minkä jälkeen ovet suljetaan.
  • Konserttitalon kahvila ei ole avoinna harjoitusten yhteydessä.

Syksyn 2018 aikana Turun filharmonisella orkesterilla on kahdet avoimet kenraaliharjoitukset:

Pe 21.9 Villikyyhky

Leif Segerstam, kapellimestari
Ivo Varbanov, piano
Antonín Dvořák: The Wild Dove
Dimitar Nenov: Pianokonsertto
Béla Bartók: Konsertto orkesterille

Dvořákin dramaattinen sinfoninen runo perustuu Karel Jaromír Erbenin balladikokoelmaan. Tarinassa kyyhkyn taukoamaton kujerrus soimaa miehensä myrkyttäneen naisen omaatuntoa. Bulgarialaisen Nenovin pianokonsertto on harvemmin kuultua herkkua.

Konserton esittää niin ikään bulgarialainen Ivo Varbanov, joka on myös levyttänyt teoksen. Itäeurooppalainen ilta päättyy Bartókin tunnettuihin ja suosittuihin säveliin.

To 22.11 Filosofien pidot

Janne Nisonen, kapellimestari
Tami Pohjola, viulu
Joseph Haydn: Sinfonia nro 22 Es-duuri ”Filosofi”
Leonard Bernstein: Serenadi (Platonin Pidot-dialogin mukaan)
Johannes Brahms: Sinfonia nro 3 F-duuri op.

90 Haydnin yli sadan sinfonian joukosta nro 22 alkaa mietteliäästi. Lempinimen Filosofi arvellaan tulleen ensimmäisen osan melodian ja kontrapunktin välisestä kysymys-vastaus-vuoropuhelusta. Bernsteinin Serenadissa kotimaiseen tähtikaartiin kovaa vauhtia nousemassa oleva viulisti Tami Pohjola pääsee näyttämään taitonsa.

Platonin Pidot-dialogista inspiraationsa saaneessa teoksessa äänessä ovat pidoissa keskustelevat merkittävät hahmot. Brahmsin sinfonian kantavana teemana ovat sävelet F-A-F, joihin liittyy Brahmsin motto Frei aber froh, vapaa mutta iloinen.