Valtakunnallinen Vuoden vanhusteko -palkinto myönnettiin Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialan Liikkuva resurssikeskus -yhteishankkeelle. Hanke tarjoaa kotona asuville ikääntyville arkiympäristöön jalkautuvaa palvelua.

Liikkuva resurssikeskus/Vierivät kivet -hanke on Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ja Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n kumppanuushanke, jota Veikkaus rahoittaa.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Turun kaupungin lisäksi useat muut Varsinais-Suomen kunnat, Siskot ja Simot ry, Turun Kaupunkilähetys ry:n Asiakkaan polku -hanke, KomPAssi -hanke sekä Valli ry:n ja Kotien Puolesta Keskusliitto ry:n Iloa arkeen -pysäkkitoiminta.

Tavoitteena on ohjata ikääntyviä palvelujen pariin sekä järjestää pop up -tyyppistä vapaaehtoistoimintaa.Hankkeessa on tehty uudenlaista yhteistyötä yhdistysten ja julkisen sektorin välillä ns. yhden luukun periaatteella: ikääntynyt saa yhdestä paikasta neuvontaa sekä kaupungin että järjestöjen ikääntyneille suunnatusta toiminnasta.

Palkinnon perusteissa todettiin muun muassa hankkeen olevan erityisen arvokas, kun se tarjoaa mahdollisuuden pop up -vapaaehtoistoimintaan ikääntyneiden omien toiveiden mukaisesti.

Hankkeen kautta myös ne ikääntyneet ihmiset, jotka eivät voi sitoutua perinteisiin vapaaehtoistoiminnan muotoihin, voivat osallistua ja tehdä hyviä tekoja lähimmäisilleen. Olemme mm. järjestäneet korttitalkoita ja mm. keränneet villasukkia ja käsitöitä lahjoitettavaksi vähävaraisille perheille. Näihin tempauksiin osallistui myös senioreita, jotka eivät juurikaan liiku kodin ulkopuolella.

Yksi esimerkki liikkuvan resurssikeskuksen, järjestöjen ja Turun kaupungin yhteistyöstä on kolmesti vuodessa julkaistava Menovinkit senioreille -esite, joka sisältää tapahtumatietoja, vapaaehtoistoiminnan ja saattaja-avun mahdollisuuksia.

Vanhustenviikolla matkailuauto liikkuu eri puolilla Turkua

Vanhustenviikolla 8.10.–12.10. Liikkuvan resurssikeskuksen matkailuauto pysähtyy eri puolilla Turkua muun muassa kauppojen pihoilla, jossa kaupungin ja järjestöjen työntekijät ovat tavattavissa. Erityisesti alueilla, joilla kaupungin palvelutarjonta ei ole aivan lähellä eikä keskustaan ole aina helppo lähteä.

Pysäkeillä on tarjolla päivittäin vaihtuvaa neuvontaa ja ohjausta kuulokojeiden esittelystä tukiystävätoimintaan ja syksyn menovinkkeihin.

Vuoden vanhusteko -palkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka on myönteisellä tai innovatiivisella tavalla edistänyt vanhustyötä, kehittänyt toimivan mallin tai menetelmän tai muulla tavoin edesauttanut ikääntyneiden ihmisten hyvinvoinnin parantamista.

Palkinto jaetaan vuosittain Vanhustenpäivän pääjuhlassa, tänä vuonna Kuopiossa 7.10. Ilmarisen rahoittaman Vuoden vanhusteko -palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Kuvassa Antero Lehtonen ja Satu Järvenpää, jotka kiertävät matkailuauton mukana Vanhustenviikolla eri puolilla Turkua.