Kun työpäivät kuluvat tietokoneiden ääressä, on tärkeää kiinnittää huomio tuki- ja liikuntaelimiin. Unelmien työpäivänä osa hyvinvointitoimialan hallinnon työntekijöistä tutustui TULE-tietokeskuksen toimintaan. Vierailun aikana selvisi sekin, että kengät kannattaa ostaa iltapäivällä, sillä jalkaterän pituus vaihtelee eri vuorokauden aikoina.

Tule-tietokeskus

Humalistonkatu 10, 20100 Turku

TULE-tietokeskus tarjoaa maksutonta ohjausta ja neuvontaa tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Toimimme ennaltaehkäisyn ja itsehoidon saralla täydentäen julkisen ja yksityisen terveydenhuollon palveluita.

Tule-tietokeskus sijaitsee Humalistonkadulla ja on avoinna kaikille tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvoinnista kiinnostuneille. Keskuksessa voi vierailla myös ryhmän kera.

TULE-tietokeskuksen taustalla on neljä Turun seudun tule-yhdistystä. Toimintaa hallinnoi Turun Seudun Selkäyhdistys ry. Rahoittajana hankkeessa toimii Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

www.tule.fi

Linkki tapahtumakalenteriin: http://www.tule.fi/tapahtumakalenteri/

Unelmien työpäivä

Unelmien työpäivä on valtakunnallinen työhyvinvoinnin edistämiseen keskittyvä tapahtumapäivä. Tavoitteena on, että Unelmien työpäivänä Suomi täyttyy hyvinvoinnistaan huolehtivista työyhteisöistä, jotka päivän aikana hyvässä hengessä kehittävät omaa arkeaan niin, että yhä useampi meistä voisi paremmin.

www.unelmientyopaiva.fi

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan suunnittelun, riskienhallinnan, tietopalvelun ja hankkeiden työntekijät vierailivat Unelmien työpäivänä 5.10. TULE-tietokeskuksessa. Iltapäivän ohjelmassa testailtiin muun muassa tasapainoa ja käden puristusvoimaa. Myös pituus ja vyötärön ympärys mitattiin kaikilta halukkailta. Lisäksi ohjelmassa oli tietoisku niskaterveydestä taukojumpan kera.

Käden puristusvoiman mittaus

TULE-tietokeskus tarjoaa maksutonta ohjausta ja neuvontaa tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointiasioissa. Keskuksen työntekijät tekevät myös vierailuja työpaikoille, joiden aikana he opastavat tuki- ja liikuntaelinten parempaan terveyteen.

- Meidät voi kutsua pitämään Pop Up -tilaisuuden, jossa tarjoamme neuvoja tulevaivojen ennaltaehkäisyyn ja itsehoitoon. Hoitohenkilökunnalle voimme tarjota 15 minuutin hyvinvointihetken töiden lomaan. Olemme olleet mm. influenssarokotusten aikaan Mäntymäen terveysaseman aulassa tapaamassa niin hoitotyön ammattilaisia kuin asiakkaita, kertoo TULE-tietokeskuksen koordinaattori ja fysioterapeutti Terhi Pihlajaniemi.

- TULE-tietokeskuksen toimintaa rahoitetaan mm. sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämistä järjestöavustuksista. Toiminta on siis hieno osoitus järjestöjen ja kaupungin yhteistyöstä. Paikka on vielä fyysisesti lähellä, joten iltapäivän ohjelma toteutettiin keskuksen tiloissa, kertoo päivää ideoimassa ollut hyvinvointitoimialan suunnittelupäällikkö Jaana Halin.

Jaana Halin testailee keskuksen ergonomista työpistettä.
Sähköpöydän ääressä työskentelyssä tasapainolaudat tarjoavat haastetta.

Illalla olet lyhimmilläsi

Tietokoneen ääressä työtä tekeville niska, hartiat ja selkä ovat alttiina erityiselle kuormitukselle. Nuorten ja muiden aktiivisten älylaitteiden käyttäjien uhkana on ns. some-niska.

- Aikuisen ja nuoren pää painaa noin 5 kiloa. Älypuhelimen käyttö voi aiheuttaa pään painumisen alaspäin ja samalla pään paino lisääntyy. Näin niska-hartiaseudun rakenteet eli lihakset ja selkäranka kuormittuvat. Pää voi painaa tällöin jopa 27 kg, kertoo keskuksen fysioterapetti Ina Vihiniemi.

- Some-niskaa voi ehkäistä kiinnittämällä huomion ryhtiin ja vaihtamalla asentoa usein. Myös älylaitteiden käytön määrään voisi kiinnittää enemmän huomiota, hän jatkaa.
Ihan pienen joukon vaivoista ei ole kyse, sillä niskakivut aiheuttavat joka viidennen terveysasemakäynnin.

 Älylaitteiden käyttö voi aiheuttaa pään painumisen ja voimakkaan kuormituksen niska-hartiaseudun rakenteisiin.

Myös kehon ja kehon osien pituus vaihtelee vuorokauden aikana.

- Osta kengät iltapäivällä, jos mahdollista, sillä jalkaterän mitta vaihtelee päivän aikana jonkin verran. Myös pituus voi heittelehtiä päivän aikana. Jos pituuden menetys on noin 5 cm lyhyessä ajassa, se voi olla ensimmäinen merkki mahdollisesta osteoporoosista, Terhi Pihlajaniemi opastaa.

Pituus voi vaihdella vuorokauden eri aikoina.
Tasapainoharjoituksessa yritettiin pysyä ohuella laudalla minuutin ajan. Lattiakosketukset laskettiin mukaan tulokseen.
 

Kiinnostusta herätti mahdollisuus tutustua erilaisiin työtuoleihin, sähköpöydän tasapainolautoihin ja tietokoneen hiirten käyttöön. Back up -tuoli saavutti pikaisessa testauksessa usean työntekijän suosion.

Erilaisten mittausten ja tietoiskujen ohella ohjelmaan kuului myös rentoutumisharjoitus. Jokainen sai mukaansa myös stressipallon. Mukaan lähtivät myös mittaustulokset, joita voi verrata taas seuraavan testauskerran tuloksiin.

Vieraile TULE-tietokeskuksessa tai pyydä heidät käymään työpaikallaesi.
TULE-Tietokeskus