Asiakasraatilaiset pääsevät vaikuttamaan tulevaan Turun linnan Muutama sananen naisista -näyttelyn sisältövalintoihin. He myös arvioivat näyttelyyn liittyviä ratkaisuja ja kehittävät uusia esittämisen tapoja yhdessä näyttelyn työryhmän kanssa.

Museovirasto on myöntänyt Turun museokeskukselle avustusta Turun linnan asiakaslähtöisten museosisältöjen ja uusien esittämistapojen kehittämiseen. Osallistaen ja yhdessä tehden -hankkeessa kehitetään näyttelytoimintaan uudenlaisia, yleisöä osallistavia menetelmiä.

-Haimme viime kesänä osallistujia asiakasraatiimme. Tavoitteena on saada yleisö aktiivisesti mukaan linnan toimintaan ja näyttelyn tekemiseen. Syyskuussa aloittanut raati jatkaa huhtikuuhun 2019 asti. Raatilaiset pääsevät vaikuttamaan Muutama sananen naisista -näyttelyn sisältövalintoihin, esitystapoihin ja oheisohjelmaan sekä arvioimaan näyttelyyn liittyviä ratkaisuja, kertoo projektitutkija Lauri Leikas Turun museokeskuksesta.

Muutama sananen naisista -näyttely avautuu 8.3.2019

- Historiankirjoitusta on aikaisemmin tehty vahvasti miesnäkökulmasta, ja Turun historiasta kerrottaessa naiset on ohitettu hyvin lyhyesti vain muutamalla sanalla. Turun linnassa ensi vuonna naistenpäivänä avautuvassa näyttelyssä katse kohdistuu viiden 1600-luvulla eläneen turkulaisen porvarisnaisen mielenkiintoisiin elämäntarinoihin ja toimintaan osana yhteiskuntaa, toteaa näyttelykuraattori Maria Huokkola Turun museokeskuksesta.

Uusimpaan tutkimustietoon pohjautuen näyttely nostaa naiset esiin aktiivisina toimijoina kaupankäynnin, panttilainaamotoiminnan ja teollisuuden alalla. Näyttely valottaa tavallisten porvaris- ja aatelisnaisten arkielämän lisäksi mm. naisten käymiä oikeustaisteluita, perintöasioita sekä naisten tekemiä rikoksia ja niistä seuranneita rangaistuksia.