Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 16.10. Lautakunta saa selvityksen Kakolanrinteen funikulaarin kustannuksista. Lautakunta myös antaa oman lausuntonsa Mars-korttelin päiväkotihankkeesta ja Pääskyvuoren koulun hankesuunnitelmasta.

Kakolan funikulaarin kustannusarvion tarkentaminen

Lautakunnalle annetaan selvitys Kakolanrinteeseen rakenteilla olevan funikulaarin rakennuskustannuksista. Selvityksen mukaan funikulaarin kokonaiskustannusten ennustetaan olevan 5,35 miljoonaa euroa. Hankkeeseen liittyvä ensimmäinen kustannusarvio tehtiin vuonna 2008, jolloin kustannukset arvioitiin 2,0 miljoonaksi euroksi.

Kustannuksia ovat nostaneet funikulaarin rakennuspaikan vaihtaminen ja laitteistovaatimusten tarkentaminen. Myös kymmenen vuoden aikana tapahtunut yleisen kustannustason nousu näkyy kokonaiskustannusten nousussa.

Asemarakennusten ja radan uusi sijainti aiheutti louhintatöitä lisää ja edellytti ala-aseman rakenteiden vahvistamista. Yläaseman kohdalla jouduttiin siirtämään kaukolämpö- ja kaukokylmälinjoja, sähkökaapeleita sekä puistomuuntamo. Lisäkustannuksia ovat aiheuttaneet myös luonnonkiviportaiden purkaminen ja uudelleen rakentaminen radan viereen sekä asemien luonnonkivityöt, muuntamotilan toteuttaminen yläaseman kellariin, serpentiinitien luonnonkivimuurien purkaminen ja uudelleen muotoilu sekä puuston raivaaminen.

Laitteistovaatimuksia on tarkennettu suunnittelun edetessä mm. niin, että funikulaarin matkustamoa on laajennettu. Suunnittelun alussa lähtökohtana oli kabiini, johon mahtuu samanaikaisesti 25 henkilöä. Rakenteilla on nyt 30 henkilön kabiini. Muutoksesta johtuen myös asemarakennuksia on jouduttu suurentamaan.

Funikulaari valmistuu alkuvuodesta 2019. Lautakunnalle ehdotetaan, että kustannusselvitys merkitään tiedoksi, ja että kaupunginhallitukselle esitetään rakennustöiden vaatiman loppurahoituksen lisäämistä ensi vuoden talousarvioon.

Mars-korttelin päiväkotihanke

Linnankadun, Sairashuoneenkadun ja Puistokadun rajaaman Mars-korttelin päiväkodin korjaushankkeesta on valmistunut tarveselvitys.

Tarveselvityksessä esitetään, että Sairashuoneenkadun päiväkotirakennus jää päiväkotikäyttöön ja että nykyisen päiväkodin ja Förituvan välille tehdään kaavan sallima kaksikerroksinen lisärakennus. Föritupa ja entisen hostellin yksikerroksinen siipiosa otetaan päiväkotikäyttöön.

Tarveselvityksen mukaan hankkeen kustannusarvio on 9,9 miljoonaa euroa. Hankkeen nopein mahdollinen valmistumisajankohta on vuoden 2023 loppu, mikäli hankkeen suunnittelu saadaan käyntiin vuonna 2020.

Lautakunnalle ehdotetaan, että lautakunta osaltaan hyväksyy hankekuvauksen ja antaa esitystekstin mukaisen lausunnon tilapalvelukeskukselle.

Pääskyvuoren koulun laajennus- ja korjaushanke

Pääskyvuoren koulun laajennus- ja korjaushankkeen hankesuunnitelma on valmistunut. Suunnitelma perustuu kaupunginhallituksen hyväksymään uudisrakentamisvaihtoehtoon, jossa koulun B-siipi ja välisiipi korvataan uudisosalla ja A-siipi jää käyttöön ja siihen tehdään toiminnallisia muutoksia.

Laajennuksen ja kunnostustöiden kustannusarvio on 11,2 miljoonaa euroa. Rakentaminen voidaan aloittaa aikaisintaan 2020 koulun kesälomien alkaessa, jolloin valmista olisi syksyllä 2022. Tämä edellyttää kuitenkin suunnittelumäärärahaa jo ensi vuoden budjettiin.

Lautakunnalle ehdotetaan, että lautakunta osaltaan hyväksyy hankekuvauksen.

Edellisestä kokouksesta käsittelyyn tulevia asioita

Asemakaavanmuutosehdotus Tammitien kulma

Asemakaavanmuutosta on suunniteltu alueelle, joka sijoittuu Vanhan Hämeentien, Tammitien ja Hakakadun rajaamaan kortteliin Nummenmäellä. Muutos mahdollistaa 2-5 -kerroksisten kerrostalojen rakentamisen alueelle. Kokonaisrakennusoikeus on n. 31700 k-m². Alueelle arvioidaan tulevan n. 530 asuntoa ja niihin n. 650 asukasta.

Asemakaavanmuutosehdotus Fasaaninkatu, Pääskyvuori

Suunnittelualue sijaitsee Littoistentien varrella keskustan ja Varissuon välissä. Tavoitteena on, että alueelle voidaan sijoittaa liikerakentamisen lisäksi asuinrakentamista ja lasten päiväkoti. Alueelle tulee 4-7 -kerroksisia kerrostaloja, joiden yhteenlaskettu rakennusoikeus on 9955 kerrosalaneliömetriä.

Kokouksen esityslista netissä: http://ah.turku.fi/kylk/2018