Logomon LOGI-Sali täyttyi viimeistä paikkaa myöden, kun Historian museo -hankkeen NEW VISIONS -seminaari keräsi vaikuttavan nipun kansainvälisiä puhujia Turkuun. Seminaarin teema ”Tulevaisuuden museon suunnitteleminen ja rakentaminen” kiinnosti museoväkeä ja kaupunkikehittäjiä ympäri Suomen.

Seminaarin puhujat

- Turku ansaitsee uuden museon. Nykyajan museoiden on osattava säilyttää relevanssinsa samalla, kun ovat yhä enenevissä määrin osa elämystaloutta ja matkailua, totesi kaupunginjohtaja Minna Arve avajaispuheenvuorossaan.

Seminaaripäivän kattoteemaa lähestyttiin kahdesta eri näkökulmasta: arkkitehtuurista ja tilan suunnittelusta, sekä tulevaisuuden trendeistä ja keinoista esitellä sisältöjä. Arkkitehtitoimisto Snøhettanin henkeäsalpaavat projektit tekevät viiltoja luontoon, ollessa samalla täydellisesti synkronoituja ympäröivän maiseman kanssa. Helsinkiläisen K2S Architects -toimiston uusimmissa rakennuksissa on käyttäjä, yhteisöt ja arkkitehtuurin viesti otettu tarkkaan huomioon. Museoilla voi olla suuri vaikutus niihin yhteisöihin, joiden yhteyteen ne sijoitetaan. Kaupungeilla on omat identiteettinsä ja rosoisuutensa, josta urbaani sielu ammentaa. 

Sijaintipaikan ja rakennuksen ratkaiseva merkitys tulevan Historian museon toiminnalle ja konseptille on hankepäällikkö Joanna Kurthille kiinnostava aihe.

- Itse jäin pohtimaan paikan sielua ja paikan luonteen merkitystä sekä sisältötyössä että tulevassa arkkitehtuurisuunnittelussa, kommentoi Kurth. Tila ja sisältö voivat hyvässä suunnittelussa olla vahvassa vuorovaikutuksessa keskenään, ja niitä voi ja pitää työstää rinnakkain.

Ennakoivaa suunnittelua trenditutkimuksen avulla

Trendejä voi tutkia ja seurata niin lyhyellä kuin myös pitkällä tulevaisuusperspektiivillä. Nykyajan museoissa kerrotaan yhä useammin tarinoita uuden tekniikan avulla. Uppoudumme virtuaalimaailmoihin VR-tekniikan ansiosta, opimme ja viihdymme pelillisten sovelluksien ja käyttöliittymien parissa. Parhaimmillaan tällaiset ratkaisut ovat saumaton osa museoelämyksen kokonaisuutta.

- Tärkeää seminaarissa oli museohankkeen näkökulmasta myös se, että mahdollisimman laaja joukko museopalveluiden omaa henkilökunta pääsi kuuntelemaan kansainvälisiä huippupuhujien puheenvuoroja. Emme voi lähettää koko henkilökuntaa maailmalle, joten toimme pienen osan maailmaa tänne. Seminaaripuhujien kaltaiset vaikuttajat auttavat meitä ajattelemaan boksin ulkopuolelta, ja he haastavat meitä miettimään mitä museo on nyt, ja mitä se voisi olla tulevaisuudessa, kertoo Joanna Kurth.

- Tänään on jatkettu keskusteluja kansainvälisten vieraidemme kanssa. Oli kiva kuulla heidän kehuvan Turkua ja sen elinvoimaisuutta ja luovuttaa, iloitsee Kurth.

Historian museolle on tällä hetkellä tarkastelussa kolme sijaintipaikkavaihtoehtoa. Päätös sijainnista on tarkoitus tehdä ensi vuoden alkupuolella.