Turun Ratapihalle toteutettavan Elämyskeskuksen arkkitehtuurikilpailun voittajaksi on valittu helsinkiläisen PES-Arkkitehdit Oy:n kilpailutyö nimeltä ”Luoto”. Palkintolautakunta oli päätöksessään yksimielinen.

Turun Elämyskeskus

Turun Elämyskeskus on matkailun, konserttien, kulttuurin, musiikin, elämysten, elektronisen urheilun, liikunnan sekä arjen palvelujen, työn ja asumisen kaupunkikeskittymä. Yhteensä noin 170 000 kerrosneliömetrin kokonaisuus rakennetaan Turun rautatieaseman ja Logomon väliselle alueelle. Kaava-alueen pinta-ala on noin 13,2 hehtaaria, ja alueelle arvioidaan tulevan noin 1 500 uutta asukasta. Hankkeen kustannusarvio on noin 500 miljoonaa euroa.

Elämyskeskus-hankkeen nettisivut: www.turkuratapiha.fi

Palkintolautakunnan mukaan ”Luoto” vastasi parhaiten arkkitehtuurikilpailun monipuolisiin ja vaativiin tavoitteisiin. Perusteluiden mukaan se luo Turun keskustan kaupunkikuvaan uuden dynaamisen ja kohottavan elementin, joka on tasapainossa ympäristön kanssa. Samalla ulko- ja sisätilat liittyvät hyvin toisiinsa.

– ”Luoto” on onnistunut toiminnallinen hybridi, jossa eri toiminnat tukevat toisiaan ja saavat aikaan kilpailun tavoitteen mukaisen tulevaisuuteen katsovan houkuttelevan ja elämyksellisen kokonaisuuden, kuvailee palkintolautakunnan puheenjohtajana toiminut Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus

Turun Elämyskeskuksen arkkitehtuurikilpailun voittajatyö LUOTO, PES-Arkkitehdit Oy

”Luodon” ansioiksi laskettiin muun muassa se, että massiivisuudestaan huolimatta kilpailutyössä alue on onnistuttu pitämään avarana ja hengittävänä. Suunnitelma ei paljasta kaikkea kerralla vaan aktivoi ihmisiä tutustumaan ja kiertelemään alueella. Puistomaisuus ja luontoelementit rakennusten eri tasoissa pehmentävät ja juurruttavat kokonaisuutta ympäröivään maisemaan. Alueelle muodostuu useita luontevia ja jännittäviä törmäyspaikkoja, joiden ansiosta eri alojen ihmiset kohtaavat ja syntyy synergioita ja luovuutta, perusteluissa todetaan.

– Luoto edustaa maailmanluokan arkkitehtuuria ja säteilee kansainvälisyyttä, mutta samalla se tuntuu helposti lähestyttävältä. Alue tulee vetämään puoleensa ihmisiä urheilufaneista arkkitehtuurin harrastajiin. Turkuun syntyy kadehdittavan hieno keskus, joka toimii esikuvana muille kaupungeille tulevaisuudessa, arvioi muusikko ja suunnitteluyritys Alvardag Oy:n pääsuunnittelija Lauri Ylönen, jota kuultiin palkintolautakuntaan kuulumattomana asiantuntijana.

Hankkeen jatkosuunnittelu heti käyntiin

Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsasen mukaan voittajatyö luo loistavan pohjan hankkeen edistämiselle. Tavoitteena on, että Elämyskeskus on valmis vuonna 2022.

– Seuraavaksi PES-Arkkitehdit, Turun Ratapiha -hankkeen edustajat ja Turun kaupunki lähtevät tarkentamaan suunnitelmia ja viemään kaavaehdotusta eteenpäin. Jatkosuunnittelussa tullaan huomioimaan perusteellisemmin muun muassa Elämyskeskuksen liittyminen tapahtumakeskus Logomoon sekä sen yhteydet tulevaan matkakeskukseen ja joukkoliikenteen reitteihin, Hintsanen sanoo.

Arkkitehtuurikilpailun järjesti Elämyskeskusta suunnitteleva Turun Ratapihan Kehitys Oy yhteistyössä Turun kaupungin ja VR-Yhtymän kanssa. Kutsukilpailuun osallistui viisi arkkitehtitoimistoa.

Turun Elämyskeskuksen arkkitehtuurikilpailun voittajatyö LUOTO, PES-Arkkitehdit Oy