Turun entinen kaupunginjohtaja, kaupunkineuvos Armas Lahoniitty on kuollut. Lahoniitty kuoli maanantaina 15.10.2018 vaikean, nopeasti edenneen sairauden uuvuttamana. Kuollessaan hän oli 74-vuotias.

Armas Lahoniitty, yleisemmin tunnettu lempinimellään ”Arppu”, oli syntynyt Punkalaitumella ja koulutukseltaan hän oli valtiotieteen maisteri Turun yliopistosta. Hänet promovoitiin vuonna 2006 Turun yliopiston kunniatohtoriksi.

Lahoniitty toimi Turun kaupunginjohtajana vuosina 1995-2005. Sitä edelsi pitkä kunnallispoliittinen ura niin SDP:n valtuutettuna, kaupunginhallituksen puheenjohtajana kuin apulaiskaupunginjohtajana.

Hänen kädenjälkensä ja vaikutuksensa näkyy lukuisissa Turun kehityksen kannalta keskeisissä päätöksissä niin koulutuksen, kulttuurin kuin elinkeinoelämänkin aloilla.

- Turun kaupunki suree edesmennyttä kaupunginjohtaja Armas Lahoniittyä. Toivotan voimia hänen läheisilleen suuren surun keskellä, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.  

Eläkkeelle jäätyäänkin Lahoniitty osallistui aktiivisesti yhteiskunnalliseen elämään poliittisen keskustelun virittäjänä, puolueensa luottamustehtävissä ja Wanhojen Tovereiden riveissä sekä useissa kansalaisjärjestöissä. Lahoniitty korosti voimakkaasti kansainvälisyyden ja kansainvälisen yhteistyön merkitystä. Erityisen aktiivisesti hän rakensi yhteyksiä Pietariin, Viroon ja Tukholmaan.

Vapaa-aikanaan Armas Lahoniitty nautti saaristosta, veneilystä ja matkailusta, yhdessä vaimonsa Eiran, poikiensa ja ystäviensä kanssa.

Lahoniitty oli luonteeltaan rauhallinen ja vaatimaton periaatteen mies, joka väsymättä pyrki toimimaan ihanteidensa puolesta. Kaupunginjohtajana hän oli avoin ja reilu – ovet kaupunginjohtajan työhuoneeseen olivat alaisille aina avoimia, kun kysyttävää tai keskusteltavaa tuli. Myös seuramiehenä ja ystävänä Lahoniitty oli erittäin miellyttävä ja lämmin.

Armas Lahoniittyä jäävät kaipaamaan vaimonsa Eira, kaksi aikuista poikaa sekä suuri joukko sukulaisia, ystäviä ja työtovereita.