Turun filharmoninen orkesteri ja Aura of Puppets -verkoston nukketeatteritaiteilijat herättävät henkiin Tšaikovskin klassikkobaletti Pähkinänsärkijän tarinan synkemmän alkuperäisversion.

Kahden viikon aikana konsertin kokevat tuhannet taidetestaajat, useat koululais- ja päiväkotiryhmät sekä iltakonserttien yleisö.

Taidetestaajat on Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittama suurhanke, joka mahdollistaa kolmen vuoden ajan jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle nuorelle kaksi taidelaitosvierailua kulttuurikohteissa. Nyt on käynnissä hankkeen toinen vuosi.

Vuonna 2017 Turun filharmoninen orkesteri tuotti taidetestaajille Hector Berliozin Fantastisen sinfonian. Tänä vuonna TFO:n Taidetestaajat-vierailuun kuuluu Pähkinänsärkijä-esitys sekä ennakko- ja jälkikäteistehtäviä, jotka kannustavat 8.-luokkalaisia pohtimaan koettua esitystä monipuolisemmin.

Taidetestaajia myös perehdytetään Konserttitalossa konserttietiketin saloihin lyhytelokuvan avulla. Tehtävät ja videon ovat toteuttaneet Turun AMK:n Taideakatemian opiskelijat.

Varjoteatteri nostaa tarinasta esille kaikenikäisiä koskettavia teemoja ja hyödyntää eri taiteenlajeja luoden uudenlaista näyttämöestetiikkaa.

Pähkinänsärkijästä nähdään E.T.A. Hoffmannin satuun perustuva versio. Clara-tyttö näkee jouluaattona ihmeellisen unen, jossa esiintyvät jättiläishiiret, piparkakkusotilaat ja elävät pähkinänsärkijät.

Esityksen visuaalisesta kokonaisuudesta, ohjauksesta ja dramaturgiasta vastaavat Aura of Puppets -verkoston nukketeatteritaiteilijat Roosa Halme, Anna-Kaisa Kuisma ja Mira Taussi, valaistus on Timo Ollilan käsialaa. Konsertit johtaa Eero Lehtimäki.

Iltakonsertit 8.–9.11. ovat loppuunvarattuja. Pähkinänsärkijä-konsertit ovat myös osa Nukketeatterijuhla TIP-Festiä 7.–11.11.2018.