Viikolla 47 vietettiin Euroopan robottiviikkoa. Robottiviikko rantautui myös Turkuun erilaisten tapahtumien muodossa. Keskiviikkona Turun ammattikorkeakoulu ja Suomen Robotiikkayhdistys järjestivät vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa robotiikan tapahtuman, jonne myös peruskoululaiset saivat oman TOP-keskuksen järjestämän osastonsa.

Koodaus kiinnostaa koululaisia

Turkulaiset peruskoululaiset olivat valmistautuneet robottiviikkoon huolella. Jokeen rantautui innokkaita koululaisia 5. ja 6. –luokilta valmiina kokeilemaan rakentamiaan robotteja erilaisilla radoilla. Koululaiset kokeilivat esimerkiksi liikeratojen koodaamista robotteihin erilaisten tehtävien puitteissa.

 

Turun normaalikoulun opettaja Ulla-Riikka Ylitalo kertoo, että tapahtuman eteen on huhkittu lokakuusta asti.

−Koulussa pidettiin tätä varten erillinen koodausjakso, mutta lapset olivat niin innoissaan roboteistaan, ettei se riittänyt vielä mihinkään. Rakentamista ja koodausta on tehty välitunteja ja ruokatunteja myöten, Ylitalo sanoo.

Koodaaminen, ohjelmointi ja robotiikan opetus ovat osia uudessa perusopetuksen opetussuunnitelmassa.

−Uusi opetussuunnitelma vaatii opettajilta omistautumista, mutta lapset opettavat paljon myös toinen toisiaan, mitä robottien rakentamiseen ja koodaamiseen tulee, Ylitalo kertoo.

 

Robotit kehään

Yksi peruskoululaisten osaston hiteistä on robottien sumopeli, jossa robotit on koodattu työntämään vastustaja kehästä. Häviäjät käyvät välillä hakemassa robotteihinsa lisäosia ja tarkentamassa koodia ja palaavat sitten uudelle, kenties tällä kertaa voitokkaalle, kierrokselle. Oppilaat kannustavat robottejaan ja innoissaan ovat sekä oppilaat, että pelejä valvovat aikuiset.

−Tämä on mielettömän hauskaa, huikkaa ohikiirehtivä oppilas tunnelmiaan matkatessaan robotti käsissään sumoareenalle.

−On hienoa nähdä, kuinka hyvin kaikki rakennetut robotit toimivat. Niistä on tullut oppilaille jo kuin pieniä lemmikkejä, kaikilla on omat persoonallisuutensa ja ominaisuutensa, Ylitalo kertoo.

Robotteja on rakennettu myös Turun normaalikoulun tiedekerhossa, jonka vetäjä Jory Martindel esittelee myös oppilaiden kanssa rakennettua robottia, joka on rakennettu ratkaisemaan rubikin kuutio.

 

Euroopan robottiviikko jatkuu eri puolilla Turkua loppuviikon. Myös Turun kaupungin kärkihanke STEAM on tarttunut robottiviikkoon ja järjestää erilaisia opetustuokioita robotiikan tiimoilta peruskouluille ja varhaiskasvatukselle. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen ROBO-päivässä suunnitellaan siivousrobotteja yhdessä Kerttulin lukiolaisten johdolla.

Opetustuokioiden avulla tuetaan ja innostetaan oppilaita mukaan tieteen ja tekniikan maailmaan. STEAM Turku tähtää luomaan uusia koulutuksen toimintamalleja luonnontieteen ja tekniikan alojen vetovoiman vahvistamiseen.

 

robotiikkaviikko, by taiviestinta