Perinteinen turkulaisfestivaali Down By The Laituri (DBTL) on hakemassa toiminnalleen uutta ilmettä ja paikkaa. Heinäkuun lopulla 2019 järjestettävä kaupunkitapahtuma haluaa laajentaa tarjontaansa entistä monipuolisemmaksi.

Kaupunginjohtaja Minna Arve on 21.11.2018 tehnyt päätöksen, jonka mukaan DBTL voidaan järjestää vuonna 2019 Turun Tuomiokirkontorilla. Kaupunginjohtajan päätös on kaupunginhallituksen maanantaina 26.11. pidettävän kokouksen esityslistan päätöspöytäkirja-osiossa.

Turun kaupungin ja tapahtuman järjestämisestä vastaavan Eldor Oy:n välisen sopimuksen mukaan kaupunki osoittaa Eldor Oy:n käyttöön DBTL - tapahtumaa varten tarvittavia alueita muun muassa Aurajoen rannasta. DBTL - tapahtuma on järjestetty kahtena edellisenä kesänä urheilupuiston yläkentällä, ylähiekkakentällä sekä välikentällä. Kaupunginhallitus päätti marraskuussa 2017, että vuoden 2019 ja siitä eteenpäin järjestettävien tapahtumien osalta selvitetään muita paikkavaihtoehtoja jokirannan lähistöltä.

Paikkavaihtoehtotarkastelussa parhaana vaihtoehtona esiin tuli Tuomiokirkontori. Sen käyttö lisää Vanhan Suurtorin alueen toiminnallisuutta ja palauttaa kaupunkifestivaalin alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti kaupunkiympäristöön.

- DBTL -tapahtuman järjestäminen Tuomiokirkon edustalla palvelee kaupungin tavoitteita keskustan elävöittämisestä. Tapahtuman sijoittumisesta alueelle on neuvoteltu hyvässä yhteistyössä myös Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa, toteaa kaupunginjohtaja Minna Arve.

- Olemme jo jonkin aikaa unelmoineet pääsystä Turun Tuomiokirkontorille, jonka ympäristössä on historiaa, rehevyyttä ja kaunis, perinteikäs Aurajoki. Silti sijainti on aivan Turun ytimessä. Tuomiokirkon ympäriltä koko Turku on saanut alkunsa, pohjustaa DBTL-festivaalien järjestäjä Henri Kulmala.

Vuoden 2019 festivaali DBTL ei ole ensimmäistä kertaa Suurtorin alueella, sillä tapahtuman alkuaikoina 1990 - luvulla DBTL:n soi Brahenpuistossa ja konsertteja järjestettiin myös Tuomiokirkossa.

Festivaalialue kattaa Tuomiokirkkopuiston ja Brahenpuiston

Eldor Oy on hakenut maankäyttölupaa DBTL - tapahtumaa varten Tuomiokirkontorille ja Brahenpuistoon ajalle 25. – 27.7.2019. Esiintymislava sijoitettaisiin Tuomiokirkon ja Akatemiantalon väliselle Rothoviuksenkadun osalle. Esiintymissuunta on kohti Brahenpuistoa.

Festivaalialueeseen kuuluisi Tuomiokirkontori (kirkon portailta Uudenmaankadulle johtava väylä rajautuisi festivaalialueen ulkopuolelle), Brahenpuisto sekä puiston ja Åbo Akademin välinen alue ja Akatemiankatu rajoittuen Hämeenkatuun.

Festivaali päättyisi torstaina klo 24.00, perjantaina ja lauantaina klo 02.00. Meluilmoituksesta annettavassa melupäätöksessä määritellään ne rajat, mitä melutaso saa enintään olla tapahtuman vaikutuspiirissä olevien asuinrakennusten kohdalla. Melupäätöksen antaa rakennus- ja lupalautakunta.

Tulevan vuoden DBTL - festivaalien ensimmäiset esiintyjät on julkaistu ja esiintyjäkaarti on kotimaisen musiikin kovinta kärkeä. Lavalle ovat nousemassa muun muassa Eppu Normaali, Lauri Tähkä, Juha Tapio, The Rasmus ja Vesala.

dbtl.fi/