Ruotsalainen johtava yhteiskuntakiinteistöjen omistaja Hemsö ja Turun kaupunki valmistelevat kaupungin sote-kiinteistöjä koskevaa kauppaa. Kauppaan sisältyisi kahdeksan hoiva- ja sairaalakiinteistöä. Kauppahinta olisi noin 130 miljoonaa euroa. Turun kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina 26.11.2018.

Turun kaupunki jäisi kohteisiin vuokralaiseksi keskimäärin 11 - vuotisilla sopimuksilla. Jos Suomessa suunniteltu sote-uudistus toteutuu, siirtyvät vuokrasopimukset perustettavalle maakuntaorganisaatiolle.

Kiinteistökokonaisuus koostuu kolmesta osasta; Turun kaupunginsairaalan alueesta, jolla on 11 rakennusta, viidestä hoivakotikohteesta ja kahdesta terveysasemasta. Kaikki kohteet sijaitsevat Turun keskustan tuntumassa, mikä tukee kohteiden edelleen kehittämistä nykyisisissä käyttötarkoituksissaan.

- Koemme Turun erittäin kiinnostavaksi ja positiivisesti kehittyväksi sijoitusmarkkinaksi. Yhteistyö kaupungin kanssa on tämän johdosta erityisen arvokasta ja suunnittelemme kasvattavamme portfoliotamme kaupungissa, toteaa Hemsön varatoimitusjohtaja Gustav Björkman.

- On ilahduttavaa vahvistaa yhteistyötä Turun kaupungin kanssa. Läsnäolomme lisääminen kasvavalla ja vahvistuvalla Turun seudulla on erittäin positiivista. Strateginen yhteistyö kaupungin kanssa lisää mahdollisuuttamme edelleen investoida alueen kehittymiseen, sanoo Hemsön maajohtaja Jarkko Leinonen.

Tähtäimessä pitkäjänteinen sijoitus

Hemsön toimintaan kuuluu hoiva-, oppilaitos-, terveydenhuolto- ja oikeuslaitoskiinteistöjen kestävä omistaminen, ylläpitäminen ja kehittäminen. Hemsö toimii Ruotsissa, Suomessa ja Saksassa. Yhtiö tuli Suomen markkinoille joulukuussa 2013, kun se osti Turun ammattikorkeakoulun kampuksen Kupittaalla noin 32 miljoonalla eurolla.

- Hemsölle ovat tunnusomaisia pitkät vuokrasopimukset ja vakaat asiakkaat. Olemme erittäin tyytyväisiä, että yritys on kiinnostunut Turun mittavasta sote-kiinteistökannasta ja on valmis sijoittamaan siihen pitkäjänteisesti ja kehittämään samalla turkulaisia sairaala- ja hoivakiinteistöjä, sanoo Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Hemsön kiinteistökannan kokonaisarvo on noin neljä miljardia euroa. Hemsön enemmistöomistaja on Ruotsin valtion eläkerahasto AP3. Standard & Poor’s on myöntänyt Hemsölle maaliskuussa 2015 luottoluokituksen A-, joten se vastaa Turun kaupunginvaltuuston ostajalle asettamaa vakavaraisuusluokitusta.