Yli-Maariaan valmistuva monitoimitalo Ypsilon kokoaa saman katon alle 700 koululaista, 120 päiväkotilasta, kirjaston, nuorisotoimen, kouluterveydenhuollon ja neuvolan. Ypsilonissa yhdessä tekeminen näkyy aivan kaikessa – pihakeinuja myöten.

Monitoimitalo Ypsilonin rakennustyöt ovat loppusuoralla. Helmikuussa 2017 alkanut urakka tulee päätökseen loppuvuodesta, ja talo otetaan käyttöön tammikuussa 2019. Syksyn aikana talon pihalle on ilmestynyt kiipeilytelineitä, keinuja ja liukumäki. Leikkivälineiden valinnassa on kuultu alueen koululaisten toiveita.

- Keinut olivat oppilaiden ensimmäinen toive. Perinteisten yhden istuttavien keinujen sijaan meillä on pesäkeinuja, joissa keinutaan porukalla, kertoo Yli-Maarian yhtenäiskoulun rehtori Marianne Ulfstedt.

Kalusteiden asennus alkoi jo syksyllä.

Sama porukalla tekeminen on ollut keskeinen osa Ypsilonin tarinaa alusta asti. Monitoimitalohanke toteutettiin allianssimallilla, jossa tilaaja, rakentaja ja eri alojen asiantuntijat työskentelevät yhdessä jo suunnitteluvaiheesta lähtien. Myös talon tulevat käyttäjät saivat kommentoida suunnitelmia.

- Esimerkiksi kalustevalinnat ovat pitkälti meidän käyttäjien käsialaa, Ulfstedt kehuu.

Toreilla tavataan

Ypsilonin opetustilat on suunniteltu yhteisopettajuutta ajatellen. Perinteisten luokkahuoneiden lisäksi talosta löytyy avoimia toritiloja, joihin mahtuu yhtä aikaa useampi samaa ainetta opiskeleva ryhmä. Opettajat voivat siis suunnitella ja toteuttaa oppitunteja yhdessä tuumin.

- Ypsilonissa on myös Keskustori, joka toimii muun muassa ruokailutilana sekä ilta- ja aamupäiväkerhon kokoontumistilana. Ehkä siellä voisi tulevaisuudessa järjestää yleisötapahtumiakin, rehtori Ulfstedt pohtii.

Keskustorin kupeessa sijaitsee myös leikkisästi nimetty Vähätori, joka toimii opetus-, ruokailu- ja kokoustilana. Vähätoria on kaavailtu myös nuorisopalveluiden käyttöön. Tilojen monikäyttöisyys ja neliöiden tehokas hyödyntäminen ovat olleet hankkeen keskeisiä tavoitteita.

Rehtori Marianne Ulfstedt uskoo, että yhteiset tilat ovat kaikkein etu.

Luontevia kumppaneita

Ypsilonissa toteutetaan perhekeskusmallia, josta Turussa on saatu jo aiemmin kokemusta Syvälahden monitoimitalossa. Perhekeskusmallin ydinajatuksena on koota perheiden tarvitsemia palveluita samaan paikkaan ja hälventää palveluiden välisiä rajoja.

Kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Sanna Hernelahti ja nuorisopalvelupäällikkö Minna Saarinen ovat yhtä mieltä siitä, että yhteistyön muodot tarkentuvat lisää, kun muutto taloon on tehty. Joitakin alustavia suunnitelmia on kuitenkin jo olemassa:

- Kirjaston nuortenkirjallisuuden hylly on tarkoitus sijoittaa seinän toisella puolella olevaan nuorisotilaan houkuttelemaan nuoria lukijoita, Hernelahti kertoo.

Teksti ja kuvat: Arttu Ala-Jokimäki
Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 4/2018.

Tutustu Ypsiloniin tarkemmin sivuilla turku.fi/ypsilon

Kaupunginosa/Alue: