Vaikka aamulla työmatka voi vaihdella Turun kotihoidon alueiden toimistojen välillä, työ on toisaalta säännöllistä, lähinnä arkiaamuihin keskittyviä vuoroja. Myös ammattitaito pysyy yllä, kun asiakkaat ovat niin erilaisia. Itsenäisen työn tukena ja turvana ovat resurssipoolin eli kotihoidon varahenkilöstön muut työntekijät ja esimies.

Kotihoidon resurssipoolissa

  • 40 vakanssia: 36 lähihoitajaa ja 3 sairaanhoitajaa

Resurssipooli etsii myös uusia työntekijöitä – kiinnostaisiko sinua lähteä kokeilemaan vaihtelevaa ja itsenäistä työtä?

Resurssipooli eli kotihoidon varahenkilöstö auttaa lähipalvelualueita selviytymään esimerkiksi yllättävistä alueen henkilökunnan poissaoloista tai alueen lisääntyneestä asiakastyön määrästä.

Työntekijät varataan alueille edellisenä päivänä. Varaus voi tulla myös työpäivän aamuna, tällöin päivä alkaa alueella puolta tuntia myöhemmin. Jokaisella Resurssipoolin työntekijällä on myös oma kotialue, jossa he työskentelevät, jos varausta alueille ei tule. Näin käy harvoin.

Aamun alkaessa asiakkaiden tiedot käydään läpi ja tutustutaan heidän hoitosuunnitelmiinsa.

– Katson vielä juuri ennen asiakkaan luo menoa hänen tietonsa mobiilista läpi, Sinikka Tokkari kertoo.

– Kun asiakkaat eivät ole meille tuttuja, pitää varata aikaa heidän hoitosuunnitelmaansa tutustumiseen. Kun asiakkaat ja hoitajat tuntevat toisensa hyvin, näin ei aina välttämättä tehdä. Näin myös muutokset asiakkaiden tiedoissa voivat jäädä huomaamatta, lisää Ilona Jylhä.

Joskus alueen henkilökunnan ulkopuolelta tulevat huomaavat mahdolliset asiakkaiden hoitosuunnitelman epätarkkuudet heti. Puutteelliset tiedot otetaan puheeksi lähipalvelualueen työntekijöiden kanssa tai tarvittaessa alueen esimiehen kanssa. Lupa tietojen korjaamiseen kysytään aina ennakkoon.

Työajat parasta

Kun työ on haasteellista vaihtelevien alueiden ja töiden myötä, työvuorot painottuvat sen vastapainoksi melkein pelkästään arkiaamuihin.

– Resurssipoolista on varattavissa yksi iltavuorolainen. Nykyisellä henkilöstömäärällä se tarkoittaa keskimäärin 1-2 iltavuoroa 6 viikon aikana. Resurssipoolin henkilöstömäärän kasvaessa pystymme lisäämään iltaan useamman varahenkilön niin ettei iltavuorojen määrä työntekijää kohden lisäänny merkittävästi. Suunnitelmissa on myös aloittaa viikonloppuvuorot, kun henkilöstömäärä kasvaa. Jo nyt meillä on työntekijöitä, jotka toivovat viikonloppuvuoroja. Samoin osa potentiaalisista työntekijöistä on jättänyt hakematta töihin meille, koska viikonloppuvuorojen tekeminen ei ole ollut mahdollista. Ensisijaisesti turvaamme kuitenkin alueiden arkiaamuja, sillä niihin on hankalinta saada sijaisia, Resurssipoolin palveluesimies Päivi Kaisti lisää.

Aamuvuorojen myötä kodin, työn ja harrastusten välinen tasapaino säilyy.

– Työ on myös helpompi jättää taakseen, kun työvuoro päättyy, työntekijät toteavat.

Työantaja pyrkii myös huomioimaan erilaiset elämäntilanteet työvuorojen suunnittelussa.

Kotihoidon Resurssipoolin henkilökunnan jäseniä yhteiskuvassa.

Vaihtelevaa, itsenäistä ja palkitsevaa työtä

Työ on vaihtelevaa, palkitsevaa ja itsenäistä. Varahenkilön tulee olla joustava ja hänellä pitää olla hyvät vuorovaikutustaidot.

Alussa alueiden ventovieraat työkaverit ja uudet asiakkaat voivat aiheuttaa jännitystä. Kun työtä on tehnyt vuoden ajan, alueiden työntekijät ja asiakkaatkin alkavat tulla tutummiksi.

– Meille muille tiimiläisille voi aina soittaa, jos tuntuu vaikealta kysyä asioita alueen ei vielä niin tutulta henkilökunnalta, Pia Peltola toteaa.

Myös asiakkaat ovat olleet resurssipoolin työntekijöihin tyytyväisiä, vaikka alkuun he voivatkin ihmetellä, keitä he ovat ja missä heidän tuttu hoitajansa on.

– Kun työt hoituvat ammattimaisin ottein, asiakkaat kiittelevät, työntekijät kuvaavat.

– Taustalla on hyvä olla yleistä tuntemusta kotihoidon työstä. Oman tekemisen varmuus nousee esiin, jos vaikka työkäytännöt vaihtelevat kotihoidon alueilla, Päivi Kaisti toteaa.

Resurssipoolin työhön perehdytetään myös huolella – kentälle mennään, kun on itse siihen valmis.

Johdon arvostuksesta Resurssipoolia kohtaan kertoo myös se, että he pääsevät usein ensimmäisinä koulutuksiin, joissa opitaan uusien järjestelmien käyttöä ja tutustutaan uusiin menetelmiin jne.  Näin osaaminen on käytettävissä myös kaikilla alueilla ennen kuin alueiden henkilökunta saa koulutuksen.

– Ja mikä parasta,  työssä kokee suurimman osan aikaa olevansa tarpeellinen, työntekijät sanovat.

Töissä viihdytään

Resurssiooolilla on myös yhteistä vapaa-ajan toimintaa, esimerkiksi kävelylenkeillä ja keilaamassa on käyty. Myös pikkujoulut ovat tulossa. Aktiviteetteihin voi jokainen halutessaan osallistua.

Joka toinen viikko palaveerataan yhdessä. Resurssipoolilla on myös Innostavan työpaikan tunnustus muutaman vuoden takaa.

Resurssipoolissa myös viihdytään –  syksyn 2018 työhyvinvoinnin kyselyssä 95 prosenttia viihtyi hyvin tai erittäin hyvin työssään.

– Olisimme tyytyväisiä, jos meille sanotaan iloiset huomenet aamulla, näin koemme itsemme tervetulleiksi, resurssipoolilaiset toivovat lopuksi.

Asiasanat: