Liikuntapalveluvastaava Roosa-Mari Neitola kutsui yli 75-vuotiaiden voima- ja tasapainoharjoittelun tehoryhmään osallistuneet Eeva-Liisa Hemilä-Martikaisen ja Mikko Vuorisen kahville kertomaan kokemuksistaan. VoiTas-ryhmissä treenataan kuntosalilla kaksi kertaa viikossa kahdeksan viikon ajan.

VoiTas-tehoryhmät

  • on Turussa yksi Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi -kärkihankkeen tuotoksista. Toimialojen yhteistyötä tiivistämällä on parannettu erityisesti kotona ilman kotihoidon palveluita asuvien yli 75-vuotiaiden liikuntapalveluja. Hankeen tuotoksia ovat mm. yli 75-vuotiaiden toimintakykytarkastukset terveysasemilla, yksilöllinen liikuntaneuvonta sekä alueelliset testipäivät.

Lisätietoja kevään 2019 VoiTas-ryhmistä:

Roosa-Mari: Teillä on seitsemän viikkoa jo takana VoiTas-ryhmissä. Tuntuvatko harjoittelun vaikutukset jo arjessa?
Eeva-Liisa: Olemme kumpikin todenneet, että polkupyörällä mäet menevät kevyemmin.
Roosa-Mari: Sehän on hyvä, että vaikutukset näkyvät jo!

Eeva-Liisa: On ollut mukava ryhmäkin.
Mikko: Kyllä, ja ohjaaja Miralle kiitos siitä, että hän on ohjannut meitä joskus lempeällä kädellä ja joskus on sanonut, että porkkanaa ei anneta, vaan keppiä. Tosin hän tarkoitti sellaista pientä alkuverryttelykeppiä.

Eeva-Liisa: Kyllä tämä on ollut nimenomaan sellainen herätys, että aion jatkaa kuntosalilla käymistä. En ole juuri 15 vuoteen salilla käynyt ja olen nyt huomannut sen tärkeyden. Aion myös jatkaa vertaisohjaajana ryhmissä.
Roosa-Mari: Mukava kuulla! Innostuksen herääminen on juuri VoiTas-tehoryhmässä ajatuksena. Toivomme, että ryhmä on alkusysäys ja siellä saa kokemuksia siitä, että kuntosali sopii kaikille. Tarkoituksena on myös katsoa paikat, joissa harjoittelua voi jatkaa.

Mikko: Tämän kokemuksen perusteella minä kehotan kaikkia ikäihmisiä lähtemään johonkin ohjattuun ryhmään, koska kotona harjoitellessa on aika helppo lässähtää ja lopettaa, kun tiukin paikka tulee. Täällä me ei kehdata tehdä sitä.
Roosa-Mari: Aivan niin ja kannattaa muistaa, että ei ole estettä, etteikö iäkkäänä voisi lähteä harjoittelemaan. Juuri silloin pitäisi harjoitella. Toivotaan myös, että joskus on vielä sellainen tilanne, että on enemmän ikäihmisille sopivia alueellisia kuntosaleja.

Mikko: Kiitos Turulle, että saatiin tulla ryhmään.
Eeva-Liisa: Tosi hienoa, että meistä pidetään huolta!