Merellistä kulttuuria on tallennettu Turussa purjelaivojen ajoista lähtien, mutta vuosituhannen vaihteessa kaupungin merimuseotoiminnot yhdistettiin moderniksi merikeskukseksi. Forum Marinum perustettiin Turun ensimmäisen Tall Ships Races –tapahtuman vanavedessä joulukuussa 1998.

Forum Marinum

Forum Marinum -säätiö sai toimiluvan 16.12.1998.

Perustajajäseniä on yhteensä 19, mukana Turun kaupunki, Stiftelsen för Åbo Akademi sekä muutamia valtion laitoksia ja yksityisiä yrityksiä.

Yleisölle merikeskus Forum Marinum avautui kesällä 1999.

www.forum-marinum.fi

Forum Marinumin perustamista edelsi pitkä kehitystyö, jossa yhtenä arvona oli merimuseotoimintojen keskittäminen historiallisesti autenttiseen ympäristöön. Aurajoen alajuoksulla kaupankäynnin ja telakkatoiminnan historia voidaan nähdä ulottuvan satojen vuosien taakse. Turkulaisen laivanrakennusteollisuuden historia onkin yksi Forum Marinumissa esillä olevista teemoista. Jokirannan kulttuurikäytön toiminnalliset mahdollisuudet konkretisoi viimeistään kesän 1996 Tall Ships Races, joka oli Turussa ennennäkemätön yleisötapahtuma ja samalla ylistys elävälle merikulttuurille.

Forum Marinum on latinankielinen sanapari, joka viittaa mm. vuorovaikutukseen ja avoimeen suhtautumiseen kaikille merellisille toiminnoille. Laaja-alaisuus onkin ollut Forum Marinumin vahvuus. Jo perustamisvaiheessa paikan haluttiin olevan enemmän kuin perinteinen museo. Mukana suunnitelmissa olivat alusta saakka mm. museoalukset, niiden merkitys ja hyödynnettävyys merihistorian tallentamisessa. Yleisen merenkulun historian rinnalla Forum Marinum esittelee myös merivoimien historiaa. Siviili- ja merisotahistorian yhdistäminen onkin osoittautunut monella tapaa onnistuneeksi kokonaisuudeksi.

Uusia näkymiä horisontissa

Forum Marinumin toiminnassa kaksi ensimmäistä vuosikymmentä ovat olleet laajentumisen ja kasvun aikaa, minkä tuloksena Forum Marinum on vakiintunut osaksi Turun museotarjontaa ja profiloitunut myös kansainvälisesti kiinnostavaksi matkailukohteeksi. Toistaiseksi voimassa olevan kävijäennätyksenä Forum Marinum saavutti vuonna 2017, jolloin tiloissa vieraili kaikkiaan noin 195 000 asiakasta ja näyttelyissä yli 70 000 maksanutta kävijää. Tärkeintä on kuitenkin katsoa eteenpäin.

Telakoilta maailman merille -kirja esittelee suomalaisen laivanrakennuksen historiaa.

- Museoissa tehdään paljon aiheiltaan kiinnostavia ja toteutukseltaan vaikuttavia näyttelyitä, joiden pitää pystyä puhuttelemaan yleisöä. Siinä kehityksessä on syytä pysyä mukana. Vannoutuneet merihistorian ystävät seuraavat tietysti Forum Marinumin tarjontaa, mutta uusien yleisöjen löytäminen vaatii jatkuvaa työtä, johon kuuluu tulevaisuudessa mm. kokoelma- ja näyttelysisältöjen avaamista myös verkossa, Forum Marinumin toimitusjohtaja Tapio Maijala pohdiskelee.

Museoala tuntuu elävän jonkinlaista murroskauttaan, ja usko museoiden vetovoimaan näkyy eri maiden kaupunkisuunnittelussa maailmanlaajuisesti. Turussa ajankohtaisena kysymyksenä on ratkaisu historian museon sijoittumisesta. Mikäli historian museo toteutuu Forum Marinumin lähialueelle, vaikuttaa se merkittävästi myös merikeskuksen tulevaisuudenkuviin.

Tapio Maijala näkee Turun satama-alueen kehittymisessä suuria mahdollisuuksia:

- Matkustajaliikenteen tulevat terminaalijärjestelyt luovat mahdollisuuksia Forum Marinumin ja Turun linnan välisen kulttuuriympäristön kehittämiselle. Forum Marinum haluaa olla aktiivisesti mukana alueen muutoksessa, jossa merellisen kulttuurin esittäminen tunnistetaan ja mielletään entistäkin voimakkaammin osaksi Turun kehittyvintä kaupunginosaa.