Työkeskus vietti tammikuussa sadan vuoden mittaisen historiansa juhlaa. Toiminta on monipuolistunut ja nykyaikaistunut, mutta perinteitäkin on säilynyt.

Työkeskus vietti tammikuussa sadan vuoden mittaisen historiansa juhlaa. Toiminta on monipuolistunut ja nykyaikaistunut, mutta perinteitäkin on säilynyt.

Kaupunkilähetys käynnisti työtupatoiminnan Topeliuksen kansakoululla 1918.

Suuri joukko kaupungin työttömiä naisia oli käynyt pyytämässä hätäaputöiden järjestämisestä heille. Tilapäisluontoista toimintaa ei pidetty ratkaisuna ja 24.1.1918 kaupunginvaltuusto päätti, että kaupungin kustannuksella järjestetään naisille töitä. 120 naista palkattiin tallukoiden valmistukseen, lisäksi valmistettiin rakennustilkkeitä purkamalla tervaköysiä.

1920-1929 toiminnan tapaa haetaan

Toiminta ei ollut vielä vakiintunutta ja muutti muotoaan tilanteen mukaan.

Aloitettiin ammattikurssitoiminta ja muun muassa räätälintyö. Lotta Svärd –järjestölle tehtiin pukuja ja lakkeja, kunnalliskotiin tallukoita ja sairaaloihin asuja.

 

1930-1939 toimintaa useissa tiloissa

Työhön pyrkijöiltä vaadittiin köyhäinhoidon kanslian antama todistus, että työhön pyrkijä on sellaisessa taloudellisessa asemassa, että yhteiskunnan avustustoimenpide on välttämätön.

Toimintaa järjestettiin useissa tiloissa. Talous-, emäntä- ja kehruukursseilla oli kutomaosasto, köyden purkausta, värjäämö ja halkotarha. Miesten työtupa käynnistyi vuonna 1936, jossa tehtiin aluksi kynnysmattoja ja puusepäntöitä.

 

1940-1949 hiljaisia vuosia

Sotavuodet vaati veronsa eikä kursseja järjestetty raaka-aine puolan vuoksi. Miesten toiminta oli tauolla. Työtupien johtajan toimi vakinaistettiin 1942.

 

1950-1979 puutyöosasto miehille

Räätäli-, ompelu-, kutomaosastoilla valmistettiin vaatetarvikkeita, mattoja ja seinävaatteita.

Puutyöosasto miehille perustettiin puutyöosasto vuonna1952. Olosuhteita kuvaa vesi-vessan käyttöönotto vuonna 1954. Vuonna 1967 otettiin Jokikatu 2 kiinteistö käyttöön.

 

1980-1989 nimi muuttuu Työkeskukseksi

Sosiaalilautakunta muutti 27.3.1985 työtupien nimen Turun kaupungin Työkeskukseksi. Työtupien johtokunta lakkautettiin ja hallinto siirtyi sosiaalilautakunnan palvelujaoston hoidettavaksi. Tehtävänä oli järjestää toimintaa osatyökykyisille sekä vajaakuntoisille, joille henkilökohtaisen työesteen takia oli erityisiä vaikeuksia saada työtä. Tarkoituksena parantaa omatoimista suoriutumista suojatyötä järjestämällä.

Vuonna 1989 työntekijät järjestäytyvät ammattiliittoon. Palkka siirtyi pankkiin, kun tähän saakka tilipussi oli saatu käteen joka viikko.

1990-1999 toiminta monipuolistuu

Onnimanni myymälä toimii kauppahallissa 1993 ja Tuureporinkadulla1998.

Turun keuhkovammayhdistyksen ylläpitämä Silmu-tuotanto käynnistyy. Työkeskus siirtyi kaupungille 1994 ja sai nimen Kanslerintien työkeskus.

 

  • Keittiö-, kirjapaino-, elektroniikka-, kokoonpano-, puutyö- ja metalliosastot
  • 1998 Jokikadulta muutto Vanhalle Littoistentielle

 

Vuonna 1993 johtaja Eila Monnonen kuvaili työkeskuksen toimintahistoriaa:

”Jos Turun kaupungin työkeskuksen historian tiivistää kolmeen sanaan voisivat ne olla naistyöttömyyskomitea, työtuvat ja työkeskus. Sanat voisivat olla myös sinnikkyys, inhimillisyys ja käytännönläheisyys.”

2000-2018 alihankintaa yrityksille

Työkeskus on kasvanut valtavaksi laitokseksi, jonka toiminta on lähellä työelämää. alihankina Työtä tehdään alihankintana, mutta myös kaupungin toimialoille. Tavarat kiertoon järjestelmästä on kasvamassa iso kokonaisuus. Työkeskuksessa työskentelee päivittäin lähes 300 työntekijää, kuntouttavassa työtoiminnassa noin 100 hlö, palkkatukityössä yli 100 hlö ja tuntityöntekijöitä 86 hlö.

Pansiontielle muutettiin vuonna 2012-2013 ja Rieskalähteentielle saatiin Tavarat kiertoon tilat 2017.

  • 2001 laki kuntouttavasta työtoiminnasta
  • 2005 Työelämänkuntoutuskeskus = Työllistymispalveluyksikkö ja Työkeskus
  • Pitkäaikainen johtaja Eila Monnonen eläkkeelle 1989-2013
  • 2015 osaksi konsernihallintoa

Toiminta on monipuolista. Esimerkiksi Pääkirjaston tuolit verhoillaan uudestaan Pansiossa. Kauppojen kaakeli- ja laattamallit leikataan ja kootaan kokoonpano-osastolla. Työkeskuksessa kootaan ja ommellaan ilmanvaihdon suodattimia. Kaupungin Joulumarkkinoiden myyntipöydät tai metsien pitkospuut on valmistettu puutyöosastolla. Työkeskus järjestää kuljetuspalveluita ja asuntojen muutostöitä.

Tuotannon tuloksellisuutta parannettiin ja toimintoja kehitettiin kuntouttavan työtoiminnan suuntaan lain astuessa voimaan.

 

2019 – tulevaisuuden suuntaviivoja

Työkeskus tai ehkä uudella nimellä Valmennuspiste haluaa olla olemassa vielä seuraavat 100 vuotta ja palvella työttömiä turkulaisia asiakkaita monipuolisesti.

Työkeskus tuottaa kuntoutuksen palveluita työelämätavoitteisesti eli asiakkaita työhön ja työelämään. Valmennuspiste järjestää Turun kaupungin omana toimintana kuntouttavaa työtoimintaa turkulaisille asiakkaille sekä tarjoaa palkkatuettua työtä.

 

Pohjana juhlakirja Työtuvista työkeskukseksi : Turun kaupungin työkeskus 90 vuotta, Minna Paavola

Asiasanat: