Turku nousi kärkeen, kun kuntalaiset arvioivat Varsinais-Suomen kuntia asuinpaikkana. Tämä selviää Taloustutkimuksen toteuttamasta Turku Tänään 2018 - Muuttohalukkuus ja kuntien vetovoima -tutkimuksesta.

Taustatietoja tutkimuksesta

Tiedot pohjautuvat Taloustutkimuksen Turku Tänään 2018 - Muuttohalukkuus ja kuntien vetovoima -tutkimukseen.

Tutkimus on seurantatutkimus, joka toistetaan kahden vuoden välein syys-lokakuussa.

Vastaajina ovat Turun, Raision, Naantalin, Kaarinan ja Liedon 15-79-vuotias väestö. Koko tutkimukseen on vastannut yhteensä 539 henkilöä.

Tutkimuksessa kysyttiin mielipiteitä 17 kunnasta: Aura, Kaarina, Koski TI, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo ja Turku. Kuntakohtaiset vastaajamäärät vaihtelevat, kuntien omat asukkaat on poistettu vastaajista.

Raportin Turku-osuus: Turku Tänään 2018 - Muuttohalukkuus ja kuntien vetovoima

Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 17 Varsinais-Suomen kuntaa. Vastaajia pyydettiin arvioimaan kuntia asuinpaikkana yleisarvosanalla 4-10. Parhaat arviot tästä annettiin Turulle (7,87), jonka mielikuva on parantunut selvästi kahden vuoden takaisesta, jolloin tutkimus tehtiin edellisen kerran. Vastaajien mielestä Turusta löytyvät vertailukunnista parhaat työpaikat, kunnalliset palvelut, harrastusmahdollisuudet, liikenneyhteydet ja kaupalliset palvelut. Näin ollen Turun kokonaismielikuva ja vetovoima ylsi tutkimuksessa kärkeen. Vain muuttohalukkuudessa Naantali kiilasi Turun ohi ykköseksi.

Turku on aiemmin toteutetuissa tutkimuksissa sijoittunut kolmanneksi, mutta tällä kertaa se on ensimmäistä kertaa ykkösenä. Kolmasosa vastaajista antoi Turulle kiitettävän arvosanan.

- Olen erittäin ilahtunut siitä, että mielikuvat Turusta ovat kehittyneet myönteiseen suuntaan. Suurin parannus on tapahtunut arvioissa kunnallisista palveluista, joita lähes 2/3 vastaajista pitää hyvinä. Asukkaiden palvelu ja tarpeisiin vastaaminen on kaupungin tärkein tehtävä, ja tutkimustulos kertoo, että olemme yhdessä kulkemassa oikeaan suuntaan palveluiden kehittämisessä. Samasta kertoo se, että Turkua pidetään entistäkin viihtyisämpänä ja parempana kasvuympäristönä lapsille, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve, ja toivottaa kaikki Turkuun muuttoa suunnittelevat lämpimästi tervetulleiksi kaupunkiin.

Muuttoa suunnittelevien määrä on lisääntynyt viimeisen viiden vuoden aikana. Muuttoa suunnittelevat etenkin opiskelijat, mutta aiempaa enemmän myös työväestö. Uuden asuinpaikan valintaan vaikuttavat etenkin ympäristön viihtyisyys, hyvät liikenneyhteydet sekä työpaikka. Myös asuntojen ja tonttien hintataso sekä hyvät kunnalliset palvelut vaikuttavat asuinpaikan valintaan. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin mielipiteitä kahdeksasta erilaisesta vetovoimatekijästä.

Koottua tietoa Turkuun muuttoa suunnitteleville löytyy sivuilta turku.fi/muutaturkuun.

Kokonaismielikuva, vetovoimatekijät ja muuttohalukkuus Turkuun.
Taloustutkimus: Turku Tänään 2018 - Muuttohalukkuus ja kuntien vetovoima